πλαστικήχειρουργική.gr

πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική
Βρίσκεστε εδώ: Home Αισθητική Χειρουργική Στήθος Ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης

Ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να λύσει τυχόν απορίες σας σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης, και να σας δώσει μερικές γενικές πληροφορίες για το τι είναι η σιλικόνη και πώς χρησιμοποιείται στην ιατρική.

Τα ενθέματα σιλικόνης είναι ένα ιατρικό υλικό που χρησιμοποιείται για την αύξηση, την αποκατάσταση ή τη βελτίωση του σχήματος του μαστού. Οι βασικές εφαρμογές του είναι η αποκατάσταση του μεγέθους, του σχήματος και της αίσθησης του μαστού της γυναίκας μετά από μαστεκτομή, για τη διόρθωση συγγενών διαταραχών και ανωμαλιών του θωρακικού τοιχώματος, για την αύξηση του μεγέθους του στήθους για καθαρά αισθητικούς λόγους, και για τη δημιουργία στήθους σε περιπτώσεις παρενδυτικών ασθενών ή σε αλλαγή φύλου

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το εξωτερικό περίβλημα όλων των ενθεμάτων σιλικόνης αποτελείται από συμπαγή ελαστική σιλικόνη. Το περιεχόμενο των ενθεμάτων ποικίλει και συνήθως αποτελείται από γέλη (gel) σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό. Τα ενθέματα με γέλη σιλικόνης είναι σήμερα τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στην Ευρώπη λόγω του πολύ ανώτερου αισθητικού αποτελέσματος που προσφέρουν.

Breast Implants

Τι είναι η σιλικόνη;

Οι σιλικόνες είναι μία ολόκληρη οικογένεια από χημικές ενώσεις που προέρχονται από το πυρίτιο, ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στην άμμο, στο χαλαζία και στις πέτρες. Το πυρίτιο είναι το συχνότερα απαντούμενο στοιχείο στη γη μετά το οξυγόνο!

Ο σχηματισμός της σιλικόνης από το πυρίτιο απαιτεί το συνδυασμό του με οξυγόνο, άνθρακα και υδρογόνο. Τα μόρια που σχηματίζονται από το συνδυασμό αυτό στη συνέχεια συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας αλυσίδες. Ανάλογα με τον τρόπο που τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και το μέγεθος της αλυσίδας που παράγεται, η σιλικόνη μπορεί να είναι ρευστή σαν λάδι, παχύρρευστη σαν ζελέ ή στερεή.

Προϊόντα σιλικόνης και χρήση στην ιατρική

Οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Λόγω των πολλών διαφορετικών μορφών που μπορεί να πάρουν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων καθημερινής χρήσης χωρίς πολλές φορές καν να το συνειδητοποιούμε. Παραδείγματος χάριν, οι λακ για τα μαλλιά, τα αντιηλιακά γαλακτώματα, οι ενυδατικές κρέμες και ο αφρός ξυρίσματος περιέχουν μία μορφή σιλικόνης που λέγεται διμεθικόνη.

Η χρήση της σιλικόνης, με τη μορφή λαδιού, ζελέ ή στερεού, είναι εξίσου διαδεδομένη και στην ιατρική όπου χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του '60. Παραδείγματος χάριν, λόγω των εξαιρετικών λιπαντικών της ιδιοτήτων η σιλικόνη χρησιμοποιείται ως επικάλυψη στις βελόνες και τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική, στις σύριγγες και τα μπουκαλάκια που χρησιμοποιούνται για τη λήψη και αποθήκευση δειγμάτων αίματος, καθώς και στα μπουκαλάκια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενδοφλέβιων φαρμάκων. Ειδική επίστρωση σιλικόνης χρησιμοποιείται επίσης στους βηματοδότες και στις τεχνητές καρδιακές βαλβίδες. Άλλες ιατρικές συσκευές στις οποίες χρησιμοποιείται η σιλικόνη είναι οι τεχνητές αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται στην ορθοπεδική, οι διάφοροι καθετήρες, οι σωλήνες παροχέτευσης, τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται στο σκελετό του προσώπου, οι διατατήρες ιστών που χρησιμοποιούνται στην επανορθωτική χειρουργική και τα ενθέματα σιλικόνης για τους μαστούς.

Σε αυτά τα 50 χρόνια τα προϊόντα σιλικόνης έχει βρεθεί ότι είναι βιοσυμβατά (δηλαδή είναι βιολογικά αδρανή), αξιόπιστα, εύκαμπτα και αποστειρώνονται εύκολα, ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε ενθέματα αλλά και άλλες ιατρικές συσκευές.

Πόσο ασφαλή είναι τα ενθέματα σιλικόνης;

Οι συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια της χρήσης της σιλικόνης επικεντρώθηκαν κυρίως γύρω από την πιθανή συσχέτιση των ενθεμάτων σιλικόνης με την ανάπτυξη ορισμένων νοσημάτων όπως καρκίνου του μαστού, νοσημάτων του συνδετικού ιστού (νοσήματα του κολλαγόνου - λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα) καθώς και γύρω από την ασφάλεια των παιδιών που θηλάζουν.

Τα προϊόντα σιλικόνης έχουν μελετηθεί εκτενώς σε πειραματικές μελέτες σε εργαστήρια, αλλά και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Εξάλλου, επιστημονικά στοιχεία έχουν συλλεγεί και από περισσότερο από 2 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ενθέματα σιλικόνης παγκοσμίως. Τα στοιχεία από όλες αυτές τις μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης παρουσιάζονται παρακάτω.

Ενθέματα σιλικόνης και καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε τμήματα του μαστού που έχουν μεγάλη πυκνότητα σε αδένες και πόρους και μπορεί να επεκταθεί σε όλο το σώμα. Με τις παρούσες συνθήκες, μία στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Λόγω ακριβώς της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, τέθηκε το ερώτημα μήπως η σιλικόνη αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Όπως φαίνεται και από τις μελέτες που ακολουθούν, τα ενθέματα σιλικόνης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Πιστεύεται μάλιστα ότι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι εάν μια γυναίκα που έχει ενθέματα σιλικόνης αναπτύξει καρκίνο του μαστού η πιθανότητα υποτροπής είναι η ίδια με τις γυναίκες που δεν έχουν ενθέματα σιλικόνης, και ότι η επιβίωση είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

 • Μελέτη που έγινε το 1986 στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε 3000 γυναίκες στις οποίες τοποθετήθηκαν ενθέματα σιλικόνης μεταξύ των ετών 1959-1980 έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης σε σχέση με το μέσο όρο 1.
 • Συνέχεια της μελέτης αυτής που δημοσιεύτηκε το 1992 επιβεβαίωσε τα αρχικά αποτελέσματα2.
 • Το 1992 το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά μελέτησε πάνω από 11000 γυναίκες στις οποίες τοποθετήθηκαν ενθέματα σιλικόνης μεταξύ των ετών 1973-1986. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης, παρά το γεγονός ότι το τεράστιο δείγμα που χρησιμοποιήθηκε και το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της παρακολούθησης των γυναικών αυτών θα μπορούσε να καταδείξει και την παραμικρή διαφορά3.
 • Το 1996 δημοσιεύτηκε μία εργασία προερχόμενη από τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, την Georgia, το New Jersey και την Washington, όπου μελετήθηκαν 2000 γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ακριβώς και οι προηγούμενες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των ενθεμάτων σιλικόνης.
 • Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ανέθεσε το 1998 σε μία ομάδα ειδικών επιστημόνων (Independent Review Group - IRG), να μελετήσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης και να αποφανθεί σχετικά με την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με την αναφορά της ομάδας αυτής οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης έχουν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού5,6.
 • Έχει βρεθεί ότι αίμα από γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο7.

Ενθέματα σιλικόνης και ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης και τη μαστογραφία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού έδειξαν ότι δεν υπάρχει διαφορά στο χρόνο ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών με ή χωρίς ενθέματα σιλικόνης, ούτε υπάρχει διαφορά στο στάδιο του καρκίνου κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Επειδή όμως τα ενθέματα σιλικόνης εμποδίζουν την απεικόνιση μέρους του μαστού κατά τις κλασικές λήψεις της μαστογραφίας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο σας για την ύπαρξη ενθεμάτων σιλικόνης, ώστε να χρησιμοποιήσει ειδικές λήψεις (τεχνική Eklund). Μάλιστα αναφέρεται ότι οι ειδικές αυτές λήψεις μπορεί να εντοπίσουν μικρές μάζες που είναι δύσκολο να απεικονιστούν με την κλασική μαστογραφία1,5,6.

Η ψηλάφηση για την ανίχνευση όγκων του μαστού μάλλον διευκολύνεται από την παρουσία ενθεμάτων σιλικόνης, αφού αυτές προσφέρουν μια σταθερή επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να συμπιεστεί μία τυχόν μάζα και να εντοπιστεί ευκολότερα7.

Ενθέματα σιλικόνης και νοσήματα του συνδετικού ιστού (νοσήματα κολλαγόνου)

Τα νοσήματα του συνδετικού ιστού (ή νοσήματα του κολλαγόνου ή αυτοάνοσα νοσήματα) είναι μία ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν το συνδετικό ιστό (δηλαδή το λίπος, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους βλεννογόνους, το δέρμα κλπ) και οφείλονται στην ανάπτυξη αντισωμάτων από τον οργανισμό εναντίον του ίδιου του εαυτού του. Πιθανολογήθηκε λοιπόν ότι τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης των νοσημάτων αυτών με τη δημιουργία αντισωμάτων εναντίον της σιλικόνης. Όπως φαίνεται από τις μελέτες που ακολουθούν δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να συσχετίζουν τη σιλικόνη με την εμφάνιση νοσημάτων του κολλαγόνου.

 • Το 1993, το πανεπιστήμιο του Texas δημοσίευσε μία εργασία στην οποία μελετήθηκαν 603 γυναίκες που υπέστησαν αποκατάσταση του μαστού μετά μαστεκτομή μεταξύ 1986-1992. Σε 250 από τις γυναίκες αυτές τοποθετήθηκαν ενθέματα σιλικόνης ενώ στις υπόλοιπες 353 χρησιμοποιήθηκε ιστός από άλλο μέρος του σώματός τους για την αποκατάσταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων ήταν η ίδια μεταξύ των δύο ομάδων8.
 • Το 1994, η Mayo Clinic δημοσίευσε μία εργασία στην οποία μελετήθηκαν 749 γυναίκες στις οποίες τοποθετήθηκαν ενθέματα σιλικόνης μεταξύ 1964-1991 και 1498 γυναίκες χωρίς ενθέματα σιλικόνης. Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενθεμάτων σιλικόνης και νοσημάτων του συνδετικού ιστού9.
 • Το 1995 δημοσιεύτηκε μία εργασία από το νοσοκομείο Harvard, στην οποία μελετήθηκαν τα δεδομένα από τους ιατρικούς φακέλους των νοσηλευτριών στις ΗΠΑ, για χρονικό διάστημα 14 ετών (Nurses Health Study Cohort). Η μελέτη περιλάμβανε 87000 γυναίκες με ή χωρίς ενθέματα σιλικόνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενθεμάτων σιλικόνης και νοσημάτων του συνδετικού ιστού10.
 • Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ανέθεσε το 1998 σε μία ομάδα ειδικών επιστημόνων (Independent Review Group - IRG), να μελετήσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης και να αποφανθεί σχετικά με την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με την αναφορά της ομάδας αυτής δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενθεμάτων σιλικόνης και νοσημάτων του συνδετικού ιστού. 5,6. (Μπορείτε να "κατεβάσετε" ολόκληρο το 36σέλιδο πόρισμα του Independent Review Group από εδώ )

Ενθέματα σιλικόνης και θηλασμός

Τα ενθέματα σιλικόνης δεν επηρεάζουν την ικανότητα θηλασμού. Ορισμένες τεχνικές όμως για την τοποθέτηση των ενθεμάτων σιλικόνης, όπως η περιθηλαία προσπέλαση μπορεί να μειώσουν την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, γιατί κόβουν μερικούς από τους γαλακτοφόρους πόρους. Η συνηθισμένη όμως προσπέλαση από την υπομάστια πτυχή δεν επηρεάζει τους γαλακτοφόρους πόρους6.

Το γάλα γυναικών με ενθέματα σιλικόνης περιέχει 10 φορές λιγότερη σιλικόνη από ότι το γάλα της αγελάδας και 90 φορές λιγότερη σιλικόνη από ότι το γάλα σε σκόνη!11

Εξάλλου μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά γυναικών με ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης νοσημάτων από τα άλλα παιδιά5,6.

Ενθέματα σιλικόνης και αεροπορικά ταξίδια

Δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης των ενθεμάτων σιλικόνης κατά τα αεροπορικά ταξίδια6.

Συμπεράσματα

Μεγάλος αριθμός μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί απέδειξαν τα εξής για τα ενθέματα σιλικόνης:

 1. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
 2. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν εμποδίζουν την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού
 3. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης νοσημάτων του κολλαγόνου
 4. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν επηρεάζουν το θηλασμό
 5. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης νοσημάτων σε παιδιά μητέρων με ενθέματα σιλικόνης που θηλάζουν
 6. δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης τους κατά την πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών


Βιβλιογραφία

1. Deapen DM, Brody GS et al. The relationship between breast cancer and augmentation mammaplasty: an epidemiologic study. Plastic and Reconstructive Surgery 1986, 77(3):361-367

2. Deapen DM, Brody GS. Augmentation mammaplasty and breast cancer: a 5-year update of the Los Angeles Study. Plastic and Reconstructive Surgery 1992, 89(4):660-665

3. Berkel H, Birdsell DC et al. Breast augmentation: a risk factor for breast cancer? New England Journal of Medicine 1992, 326(25):1649-1653

4. Brinton LA, Malone KE et al. Breast enlargement and reduction: results from a breast cancer case-control study. Plastic and Reconstructive Surgery 1996, 97(2):269-275

5. Silicone gel breast implants. Report of the Independent Review Group, Department of Health, UK, 1998

6. Department of Health. Breast implants. Information for women considering breast implants. 2002

7.Richards A. Key notes on Plastic Surgery. Blackwell Publishing, 2002.

8. Schusterman MA, Kroll SS et al. Incidence of autoimmune disease in patients after breast reconstruction with silicone gel implants versus autogenous tissue: A preliminary report. Annals of Plastic Surgery 1993, 31(1):1-6

9. Gabriel SE, O'Fallon WM et al. Risk of connective-tissue diseases and other disorders after breast implantation. New England Journal of Medicine 1994, 330(24):1697-1702

10. Sanchez-Guerrero J et al. Silicone breast implants and the risk of connective-tissue diseases and symptoms. New England Journal of Medicine 1995, 332(25):1666-1670

11. Semple JL, Lugowski SJ et al. Breast milk contamination and silicone implants: Preliminary results using silicon as a proxy measurement for silicone. Plastic and Reconstructive Surgery 1998, 102(2):528-533


Pictures (c) ASPS, ASAPS, AAFPRS, ADAM, Allergan

Κατεβάστε το ενημερωτικό μας έντυπο σε μορφή PDF

Μοιραστείτε το
FaceBook  Twitter  

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας!
(Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού.)
Καλέστε στο 210-3612681 ή Στείλτε μας μήνυμα
Email (*)
Email is required.
Μήνυμα (*)
Message is Required.
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Captcha is not correct. Please try again.
  

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο
Ρωτήστε τον Κο. Ζαμπάκο.
Στείλτε τα ερωτήματά σας για να λάβετε απάντηση απευθείας από τον Κο. Ζαμπάκο,
ή καλέστε στο 210-3612681
Η ερώτηση αφορά (*)

Παρακαλούμε επιλέξτε το ιατρείο που σας ενδιαφέρει
Όνομα (*)
Please type your Full Name.
Email (*)
Please type your valid email.
Ερώτηση (*)
Please type your question.
Όροι: Η ταυτοτητά σας θα παραμείνει εμπιστευτική, η ερώτησή σας όμως καθώς και η απάντηση του Κου Ζαμπάκου μπορεί να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας για την ενημέρωση και άλλων ασθενών.
Αποδοχή των όρων (*)
Please accept the Terms
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Invalid answer to security question. Please try again.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ