πλαστικήχειρουργική.gr

πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική
Βρίσκεστε εδώ: Home Αισθητική Χειρουργική Άνδρες Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική

Το σχήμα και το μέγεθος των αυτιών είναι προκαθορισμένο γενετικά και μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών ατόμων, αλλά και μεταξύ των δύο πλευρών του ίδιου ατόμου. Φυσιολογικά το αυτί έχει μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του προσώπου ενώ η γωνία που σχηματίζει με την κεφαλή είναι 23-30ο, αφήνοντας δηλαδή απόσταση 1,5-2 εκ από το τριχωτό της κεφαλής.

Το αυτί αποτελείται από ένα χόνδρινο σκελετό που σχηματίζει κοιλάνσεις και επάρματα πάνω στον οποίο είναι στερεά κολλημένο το δέρμα. Αυτή η εναλλαγή επαρμάτων και κοιλάνσεων του χόνδρου είναι που δίνει στο αυτί τη φυσιολογική μορφή του, και τυχόν διαταραχές στην ανάπτυξη αυτών είναι που δημουργούν και τις δυσμορφίες του αυτιού, όπως τα «πεταχτά αυτιά», προκαλώντας πολλές φορές σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που βασανίζουν το παιδί σε όλη την παιδική του ηλικία και του δημιουργούν «κόμπλεξ» που μεταφέρονται και στην ενήλικο ζωή.

Η ωτοπλαστική ή πλαστική των αυτιών είναι η χειρουργική διόρθωση της δυσμορφίας των αυτιών με σκοπό να αποκαταστήσει τη «φυσιολογική» εικόνα τους και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να προλάβει τη δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων.

Σύνοψη

Αναισθησία
Τοπική ή Γενική Αναισθησία

Νοσηλεία
Χωρίς Νοσηλεία

Επιστροφή σε εργασία/σχολείο
3-7 ημέρες

Πλήρης Ανάρρωση
1 μήνας

Δηλώσεις ασθενών

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και το προσωπικό σας για την ιδιαίτερα επαγγελματική αντιμετώπιση που είχα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ελλάδα."

Περισσότερα

Otoplasty

Σε ποια ηλικία γίνεται;

Η ωτοπλαστική γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών, όταν το αυτί έχει ολοκληρώσει το 90% της ανάπτυξής του, ιδανικά όμως πριν το παιδί αρχίσει σχολείο, οπότε και αρχίζουν τα πειράγματα και τα ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί όμως να γίνει και αργότερα, στην ενήλικο ζωή, εφόσον εξακολουθεί η εμφάνιση των αυτιών να αποτελεί πρόβλημα.

Πώς γίνεται;

Otoplasty procedure

Η ωτοπλαστική γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία εφόσον πρόκειται για παιδί, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με μία τομή 3-4 εκ στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού, όπου δεν είναι ορατή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, και για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, η τομή μπορεί να γίνει στην πρόσθια επιφάνεια του αυτιού. Στη συνέχεια διορθώνεται το σχήμα του χόνδρου και τοποθετούνται ράμματα που τον διατηρούν στην καινούρια του θέση μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1-1½ ώρα. Μετά το τέλος της επέμβασης τα αυτιά καλύπτονται με μαλακά επιθέματα και περιβάλλονται με ελαστικό επίδεσμο για 3-5 ημέρες. Παραμονή στην κλινική δεν είναι απαραίτητη.

Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά τύπου Depon. Στα παιδιά συνήθως χορηγείται και ένα αντιεμετικό γιατί λόγω της επίδεσης μπορεί να παρουσιάσουν τάση για εμετό.

Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται κόψιμο. Μετά την αφαίρεση της επίδεσης είναι απαραίτητη η χρήση μιας ελαστικής κορδέλας (όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τα μαλλιά), συνεχώς για μία εβδομάδα και μόνο το βράδυ για άλλες δύο εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζονται ελαφρό οίδημα και μελανιές, που υποχωρούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και τα αυτιά παίρνουν την τελική τους μορφή.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;

Ήδη από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα αλλά πρέπει να αποφεύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα και σκύψιμο. Για τους ενήλικες, επιστροφή σε καθιστική εργασία μπορεί να γίνει μετά από 1-2 ημέρες ενώ για πιο απαιτητική εργασία απαιτούνται 5-7 ημέρες. Πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 3-4 εβδομάδες.

Για τα παιδιά, επιστροφή στο σχολείο επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα (με πολλή προσοχή για την αποφυγή τραυματισμού), μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται μετά από 2 εβδομάδες, ενώ συνιστάται αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και γυμναστική για ένα περίπου μήνα. Ιδανικές περίοδοι για την επέμβαση είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, και στην αρχή του καλοκαιριού.

Otoplasty pre-op
Otoplasty post-op

Pictures (c) ASPS, ASAPS, AAFPRS, ADAM, Allergan

Κατεβάστε το ενημερωτικό μας έντυπο σε μορφή PDF

Μοιραστείτε το
FaceBook  Twitter  

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας!
(Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού.)
Καλέστε στο 210-3612681 ή Στείλτε μας μήνυμα
Email (*)
Email is required.
Μήνυμα (*)
Message is Required.
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Captcha is not correct. Please try again.
  

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο
Ρωτήστε τον Κο. Ζαμπάκο.
Στείλτε τα ερωτήματά σας για να λάβετε απάντηση απευθείας από τον Κο. Ζαμπάκο,
ή καλέστε στο 210-3612681
Η ερώτηση αφορά (*)

Παρακαλούμε επιλέξτε το ιατρείο που σας ενδιαφέρει
Όνομα (*)
Please type your Full Name.
Email (*)
Please type your valid email.
Ερώτηση (*)
Please type your question.
Όροι: Η ταυτοτητά σας θα παραμείνει εμπιστευτική, η ερώτησή σας όμως καθώς και η απάντηση του Κου Ζαμπάκου μπορεί να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας για την ενημέρωση και άλλων ασθενών.
Αποδοχή των όρων (*)
Please accept the Terms
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Invalid answer to security question. Please try again.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ