πλαστικήχειρουργική.gr

πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική
Βρίσκεστε εδώ: Home Ερωτήσεις Πριν την Επέμβαση

Πριν την Επέμβαση

Προετοιμασία για το χειρουργείο.

Εάν πρόκειται να κάνετε οποιαδήποτε προγραμματισμένη επέμβαση, είναι σημαντικό να έχουν εξασφαλιστεί οι καλύτερες δυνατές συνθήκες και να έχουν βελτιστοποιηθεί όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό σας αποτέλεσμα.

Κατά τη συμπλήρωση του ιατρικού σας ιστορικού είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Μην προσπαθήσετε να κρύψετε οτιδήποτε, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι άσχετο με την επέμβασή σας. Ακόμα και μικρά πράγματα, που φαινομενικά είναι τελείως άσχετα, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της επέμβασής σας.

Εάν η επέμβασή σας πρόκειται να γίνει με τοπική αναισθησία, τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος προεγχειρητικός έλεγχος, εκτός και αν έχετε σημαντικά προβλήματα υγείας. Εάν όμως η επέμβασή σας πρόκειται να γίνει με οτιδήποτε περισσότερο από τοπική αναισθησία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προεγχειρητικές εξετάσεις.

Ο βασικός προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και εκτίμηση από καρδιολόγο. Σε ορισμένες επεμβάσεις είναι απαραίτητες και επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα μαστών, μαστογραφία ή μαγνητική μαστογραφία μαστών για τις επεμβάσεις μαστού, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία κοιλιακών τοιχωμάτων για τις επεμβάσεις στο κοιλιακό τοίχωμα, και ενδεχομένως και άλλες εξετάσεις, ανάλογα με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε. Οι περισσότερες εξετάσεις καλύπτονται από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μερικές ημέρες πριν την επέμβασή σας εκτός και αν υπάρχει διαφορετική συνεννόηση.

Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτκή αγωγή (ακόμα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, φυτικά φάρμακα, ομοιοπαθητικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής), είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε ώστε να μπορούμε να σας δώσουμε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε ένα από τα φάρμακα που παίρνετε.

Εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή φάρμακα για την κυκλοφορία του αίματος όπως π.χ. Sintrom, Panwarfin, Pradaxa, Xarelto, Persantine, Plavix, Iscover, Ticlid κλπ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη τους μερικές ημέρες πριν την επέμβασή σας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού που σας τα χορήγησε, και να τα αντικαταστήσετε με άλλα φάρμακα των οποίων τη δράση μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Δύο μήνες πριν την επέμβαση.

 • Εάν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε. Ασθενείς που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή ορμονική θεραπεία υποκατάστασης έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης που θα κάνετε και την ενδεχόμενη παρουσία και άλλων παραγόντων κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να τα παίρνετε ή να λάβετε αντιπηκτική αγωγή μετά το χειρουργείο.
 • Εάν έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σας, θα πρέπει να γίνει έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας με τη διενέργεια ειδικής εξέτασης αίματος. Εάν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί και δεν λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην επούλωση των τραυμάτων σας, ενώ, αν ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί και δεν λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να τον απορρυθμίσει τελείως.

Ένα μήνα πριν την επέμβαση.

 • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ και προσπαθήστε να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η νικοτίνη μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά την επούλωση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τη λήψη Ασπιρίνης, Brufen, Naprosyn, Voltaren, Mesulid, και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Τα φάρμακα αυτά παρεμβαίνουν στη φυσιολογική πήξη του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά πέρας της επέμβασής σας. Εάν πρέπει να πάρετε κάποιο αναλγητικό, προτιμήστε να πάρετε Depon ή Panadol, ή ρωτήστε μας τι μπορείτε να πάρετε.
 • Σταματήστε ΟΛΑ τα φυτικά φάρμακα, ΟΛΑ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ΟΛΕΣ τις βιταμίνες (ειδικά τη βιταμίνη Ε) εκτός της Βιταμίνης C, ΟΛΑ τα συμπληρώματα διατροφής και ΟΛΑ τα χάπια αδυνατίσματος, εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες. Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική πήξη του αίματος ή να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές.
 • Σταματήστε την υπερβολική χρήση αλκοολούχων ποτών, καθώς αυτά μπορεί να μειώσουν την πηκτικότητα του αίματος και να προκαλέσουν αιμορραγία και μώλωπες.
 • ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ 500mg Βιταμίνης C, μία ή δύο φορές ημερησίως. Η Βιταμίνη C προάγει την επούλωση και είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Μία εβδομάδα πριν την επέμβαση.

 • Σταματήστε να παίρνετε σκόρδο σε χάπια. Το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
 • Σταματήστε να παίρνετε St. John's Wort. Το St. John's wort μπορεί να μειώσει τη δράση πολλών φαρμάκων μέσω επαγωγής των ενζύμων του κυτοχρώματος p450 στο συκώτι.
 • Σταματήστε να παίρνετε συμπληρώματα που περιέχουν Ginseng. Το Ginseng μειώνει το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
 • Ενημερώστε μας για συμπτώματα και σημάδια κρυολογήματος, γρίπης, αποστημάτων, δοθιήνων, πυρετού ή εξανθήματος.
 • Μην παίρνετε αντιβηχικά, ή άλλα φάρμακα για τη γρίπη και το κρυολόγημα χωρίς να μας ρωτήσετε.
 • Φροντίστε να τρέφεστε σωστά, αποφύγετε το αλκοόλ και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Μην ξενυχτάτε και μην εργάζεστε υπερβολικές ώρες.

Τρεις μέρες πριν την επέμβαση.

 • Σταματήστε να παίρνετε χάπια που περιέχουν Ginkgo. Το Ginkgo μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
 • Σταματήστε τη χρήση κρεμών αν πρόκειται να κάνετε επέμβαση στο πρόσωπο. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό.
 • Σταματήστε τη γυμναστική.

Το βράδυ πριν την επέμβαση.

 • Κάντε ένα ντους και λούστε τα μαλλιά σας όπως συνήθως. Μην χρησιμοποιήσετε λακ, gel ή μους για τα μαλλιά.
 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Μην μασήσετε τσίχλα ή φάτε καραμέλλες. Μπορείτε να πίνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρωί πριν την επέμβαση.

 • Εάν λαμβάνετε στεροειδή φάρμακα, όπως το Prednisone ή το Medrol, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
 • Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά ή για την αρτηριακή πίεση, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
 • Εάν λαμβάνετε φάρμακα για το θυρεοειδή σας, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
 • Εάν είσαστε ινσουλινοεξαρτώμενος/νη διαβητικός/κή, μην κάνετε την ινσουλίνη σας την ημέρα της επέμβασης εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες. Εάν λαμβάνετε χάπια για το σακχαρώδη διαβήτη, μην τα πάρετε την ημέρα της επέμβασης εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες.
 • Το πρωί κάντε ένα ντους με ένα ήπιο αντιμικροβιακό σαπούνι. Μπορείτε αν θέλετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αλλά προσέξτε μην καταπιείτε το νερό ή το στοματικό διάλυμα.
 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα. Μην πιείτε καφέ, ούτε νερό.
 • Μην χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ, κρέμες, λοσιόν, gel ή σπρέυ για τα μαλλιά, αρώματα, ταλκ ή αποσμητικά στο δέρμα, τα μαλλιά ή το πρόσωπό σας.
 • Μην φορέσετε φακούς επαφής. Φορέστε τα γυαλιά σας και φέρτε μαζί και τη θήκη τους.
 • Μην φέρετε κοσμήματα ή τιμαλφή μαζί σας στο νοσοκομείο.
 • Φορέστε άνετα και χαλαρά ρούχα.
 • Εάν η επέμβαση αφορά το πρόσωπο φέρτε μαζί σας ένα φουλάρι, γυαλιά ηλίου ή μια ζακέτα με κουκούλα για να φορέσετε μετά την επέμβαση.
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορεί κάποιος να σας συνοδέψει στο νοσοκομείο και να μείνει μαζί σας τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας!
(Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού.)
Καλέστε στο 210-3612681 ή Στείλτε μας μήνυμα
Email (*)
Email is required.
Μήνυμα (*)
Message is Required.
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Captcha is not correct. Please try again.
  

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο
Ρωτήστε τον Κο. Ζαμπάκο.
Στείλτε τα ερωτήματά σας για να λάβετε απάντηση απευθείας από τον Κο. Ζαμπάκο,
ή καλέστε στο 210-3612681
Η ερώτηση αφορά (*)

Παρακαλούμε επιλέξτε το ιατρείο που σας ενδιαφέρει
Όνομα (*)
Please type your Full Name.
Email (*)
Please type your valid email.
Ερώτηση (*)
Please type your question.
Όροι: Η ταυτοτητά σας θα παραμείνει εμπιστευτική, η ερώτησή σας όμως καθώς και η απάντηση του Κου Ζαμπάκου μπορεί να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας για την ενημέρωση και άλλων ασθενών.
Αποδοχή των όρων (*)
Please accept the Terms
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Invalid answer to security question. Please try again.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ