Ερωτήσεις

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

Η επιλογή του πλαστικού χειρουργού που θα πραγματοποιήσει την επέμβασή σας θα πρέπει να είναι μία σοβαρή επιλογή και δεν πρέπει να γίνει πρόχειρα ή βιαστικά. Η απόφαση για το ποια είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για εσάς δεν μπορεί να ληφθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πλαστικό χειρουργό ή μέσω προσωπικής έρευνας (π.χ. μέσω διαδυκτίου). Οι πληροφορίες που συλλέγετε με τον τρόπο αυτό είναι συνήθως γενικές και μπορεί να μην άπτονται της δικής σας προσωπικής περίπτωσης. Ο πλαστικός χειρουργός είναι αυτός που θα πρέπει να σας καθοδηγήσει για το τι θα πρέπει να κάνετε, αφού πρώτα σας εξετάσει και συζητήσει διεξοδικά μαζί σας.

 

Θα πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει την εικόνα σας, να τονώσει την αυτοπεποίθηση σας αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την ζωή σας.
• O πλαστικός χειρουργός δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολικά την εμφάνισή σας. Στην ιατρική επιστήμη δεν γίνονται μαγικά, αφού κάθε επέμβαση έχει περιορισμούς και μειονεκτήματα.
• Βεβαιωθείτε ότι επιθυμείτε να κάνετε την επέμβαση για εσάς προσωπικά, για να νιώσετε εσείς καλύτερα, και όχι για άλλους (οικογένεια, κοινωνικός περίγυρος κτλ.)
• Βεβαιωθείτε ότι η απόφασή σας δεν έχει επηρεαστεί από τα προβεβλημένα πρόσωπα της δημοσιότητας.
• Βεβαιωθείτε ότι δεν θέλετε να μοιάσετε σε κάποιον άλλο. Το κάθε άτομο είναι μοναδικό.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Μόνο έτσι θα έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιεί πλήρως.

Πώς επιλέγω πλαστικό χειρουργό
Αφού λοιπόν έχετε αποφασίσει ότι θα κάνετε κάποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής (αισθητικής ή επανορθωτικής) θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό για εσάς.
Ρωτήστε τον προσωπικό ή οικογενειακό σας γιατρό ή κάποιον γιατρό που εμπιστεύεστε να σας συστήσει κάποιον πλαστικό χειρουργό.
Ρωτήστε κάποιον ή κάποια συγγενή ή φίλο/φίλη που έχει υποβληθεί σε τέτοιου είδους επέμβαση, για νας συστήσει τον πλαστικό χειρουργό που εμπιστεύεται.
Είναι πιθανό να χρειαστεί να επισκεφτείτε πάνω από έναν πλαστικό χειρουργό για μια δεύτερη γνώμη, αλλά πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι ο καλύτερος τρόπος δεν είναι πάντα και ο φθηνότερος.Αφού βρείτε τα ονόματα κάποιων πλαστικών χειρουργών, και για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα πέσετε θύμα κάποιου ανειδίκευτου ή κάποιου που παριστάνει τον Πλαστικό Χειρουργό επιβεβαιώστε ότι ο γιατρός που σκοπεύετε να επισκεφτείτε είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ).
Οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν λάβει τουλάχιστον 6 χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας στη χειρουργική, με τουλάχιστον 3 από αυτά ειδικά στην πλαστική χειρουργική.
Οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αποκτήσει εμπειρία σε όλο το φάσμα της πλαστικής χειρουργικής, τόσο αισθητικής όσο και επανορθωτικής.
Οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν περάσει από αυστηρές εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής, και ελέγχονται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και για τον τρόπο που ασκούν την ειδικότητά τους.

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό
Βεβαιωθείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός που θα επισκεφτείτε αφιερώνει αρκετό χρόνο για να σας ακούσει, για να συζητήσει μαζί σας, και για να σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες της επέμβασης που σας ενδιαφέρει.
Μην ξεγελαστείτε από εντυπωσιακές φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση. Ο κάθε πλαστικός χειρουργός θα σας δείξει μόνο τα καλύτερα αποτελέσματά του, και μερικοί χειρουργοί μπορεί να σας δείξουν φωτογραφίες που δεν είναι καν δικές τους! Το να δείτε μια καλή μετεγχειρητική φωτογραφία δεν σημαίνει ότι και εσείς θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι πιο σημαντικό να αποκτήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει τι θέλετε και ότι εσείς αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σας προσφέρει.
Βεβαιωθείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας μιλήσει για τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις και τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης που σκέφτεστε να κάνετε.
Μην εμπιστεύεστε χειρουργούς που μιλούν μόνο για το πόσο καταπληκτικά είναι τα αποτελέσματά τους, και δεν αναφέρουν ποτέ πιθανές επιπλοκές. Επιπλοκές μπορούν να συμβούν, ο καλός χειρουργός όμως γνωρίζει πως μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επιπλοκών, αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά επιπλοκές που τυχόν εμφανιστούν.
Πάνω από όλα, βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε καλά με τον πλαστικό χειρουργό που επιλέξατε, και ότι χτίζετε μια σχέση βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με τον πρώτο χειρουργό που θα επισκεφτείτε, αναζητήστε κάποιον άλλο.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον πλαστικό χειρουργό
• Είμαι ο κατάλληλος «ασθενής» για αυτή την επέμβαση;
• Πόσο συχνά κάνετε αυτή την επέμβαση;
• Θα κάνετε ο ίδιος την επέμβαση;
• Πού θα γίνει η επέμβαση;
• Έχω ιατρικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους; Κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί;
• Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημά μου;
• Υπάρχουν άλλες συμπληρωματικές επεμβάσεις που πιθανόν να χρειαστούν;
• Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας στην οποία θα υποβληθώ;
• Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;
• Ποια είναι η προβλεπόμενη μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης;
• Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές και πώς αντιμετωπίζονται;
• Ποια είναι η χρονική διάρκεια του αποτελέσματος;
• Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
• Εάν χρειαστούν άλλες επεμβάσεις ή θεραπείες για την αντιμετώπιση επιπλοκών, πόσο στοιχίζουν και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτές;

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην εμπιστεύεστε έναν Πλαστικό Χειρουργό, ο οποίος
• Θα κάνει την επέμβαση χωρίς προεγχειρητική εκτίμηση
• Θα σας κάνει έκπτωση αν η επέμβαση γίνει αμέσως
• Δεν σας δίνει προ και μετεγχειρητικές οδηγίες
• Αποφεύγει να σας αναφέρει τις πιθανές επιπλοκές
• Δεν σας ρωτάει τι θέλετε πριν σας πει τι χρειάζεστε
• Δεν σας δίνει ακριβείς πληροφορίες για το κόστος
• Δεν σας συμπεριφέρεται με σεβασμό και υπομονή
• Δεν έχει πολύ χρόνο να σας αφιερώσει

KOΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Το κόστος μιας επέμβασης καθορίζεται από 4 διαφορετικά πράγματα:
– Τη χειρουργική αμοιβή που περιλαμβάνει την αμοιβή του χειρουργού και του βοηθού χειρουργού
– Το κόστος της αναισθησίας που περιλαμβάνει την αμοιβή του αναισθησιολόγου και του βοηθού αναισθησιολόγου
– Το κόστος της νοσηλείας που περιλαμβάνει το νοσήλειο του δωματίου, τα έξοδα χειρουργείου, τα φάρμακα που θα λάβετε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας κλπ
– Το κόστος των ενθεμάτων ή άλλων ειδικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την επέμβασή σας (π.χ. ενθέματα σιλικόνης)

Κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο καθορίζει τις δικές του τιμές και κάποια νοσοκομεία είναι πιο ακριβά από κάποια άλλα. Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία μας κλινικές από όλο το φάσμα τιμών ώστε να μπορούμε να προσαρμόζουμε τις τιμές μας ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το κόστος της δικής σας επέμβασης θα καθοριστεί από το τί χρειάζεται να κάνετε, την κατάσταση της υγείας σας, το είδος της αναισθησίας στην οποία θα υποβληθείτε και από την κλινική και το είδος δωματίου που θα επιλέξετε.

Ο συνδυασμός περισσότερων της μίας επεμβάσεων (π.χ. ρυτιδοπλαστική με βλεφαροπλαστική ή κοιλιοπλαστική με λιποαναρρόφηση) είναι συνήθως οικονομικότερος από το να κάνετε τις επεμβάσεις χωριστά, καθώς θα λάβετε μόνο μία αναισθησία και θα πληρώσετε το νοσοκομείο μόνο μία φορά. Υπάρχουν όμως και επεμβάσεις που δεν μπορούν να συνδυαστούν, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο επιπλοκών

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΡIN THN ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εάν πρόκειται να κάνετε οποιαδήποτε προγραμματισμένη επέμβαση, είναι σημαντικό να έχουν εξασφαλιστεί οι καλύτερες δυνατές συνθήκες και να έχουν βελτιστοποιηθεί όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό σας αποτέλεσμα.

Κατά τη συμπλήρωση του ιατρικού σας ιστορικού είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Μην προσπαθήσετε να κρύψετε οτιδήποτε, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι άσχετο με την επέμβασή σας. Ακόμα και μικρά πράγματα, που φαινομενικά είναι τελείως άσχετα, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της επέμβασής σας.

Εάν η επέμβασή σας πρόκειται να γίνει με τοπική αναισθησία, τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος προεγχειρητικός έλεγχος, εκτός και αν έχετε σημαντικά προβλήματα υγείας. Εάν όμως η επέμβασή σας πρόκειται να γίνει με οτιδήποτε περισσότερο από τοπική αναισθησία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προεγχειρητικές εξετάσεις.

Ο βασικός προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και εκτίμηση από καρδιολόγο. Σε ορισμένες επεμβάσεις είναι απαραίτητες και επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα μαστών, μαστογραφία ή μαγνητική μαστογραφία μαστών για τις επεμβάσεις μαστού, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία κοιλιακών τοιχωμάτων για τις επεμβάσεις στο κοιλιακό τοίχωμα, και ενδεχομένως και άλλες εξετάσεις, ανάλογα με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε. Οι περισσότερες εξετάσεις καλύπτονται από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μερικές ημέρες πριν την επέμβασή σας εκτός και αν υπάρχει διαφορετική συνεννόηση.
Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτκή αγωγή (ακόμα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, φυτικά φάρμακα, ομοιοπαθητικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής), είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε ώστε να μπορούμε να σας δώσουμε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε ένα από τα φάρμακα που παίρνετε.
Εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή φάρμακα για την κυκλοφορία του αίματος όπως π.χ. Sintrom, Panwarfin, Pradaxa, Xarelto, Persantine, Plavix, Iscover, Ticlid κλπ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη τους μερικές ημέρες πριν την επέμβασή σας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού που σας τα χορήγησε, και να τα αντικαταστήσετε με άλλα φάρμακα των οποίων τη δράση μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Δύο μήνες πριν την επέμβαση.
• Εάν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε. Ασθενείς που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή ορμονική θεραπεία υποκατάστασης έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης που θα κάνετε και την ενδεχόμενη παρουσία και άλλων παραγόντων κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να τα παίρνετε ή να λάβετε αντιπηκτική αγωγή μετά το χειρουργείο.
• Εάν έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σας, θα πρέπει να γίνει έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας με τη διενέργεια ειδικής εξέτασης αίματος. Εάν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί και δεν λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην επούλωση των τραυμάτων σας, ενώ, αν ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί και δεν λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να τον απορρυθμίσει τελείως.

Ένα μήνα πριν την επέμβαση.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ και προσπαθήστε να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η νικοτίνη μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά την επούλωση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.
• ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τη λήψη Ασπιρίνης, Brufen, Naprosyn, Voltaren, Mesulid, και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Τα φάρμακα αυτά παρεμβαίνουν στη φυσιολογική πήξη του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά πέρας της επέμβασής σας. Εάν πρέπει να πάρετε κάποιο αναλγητικό, προτιμήστε να πάρετε Depon ή Panadol, ή ρωτήστε μας τι μπορείτε να πάρετε.
• Σταματήστε ΟΛΑ τα φυτικά φάρμακα, ΟΛΑ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ΟΛΕΣ τις βιταμίνες (ειδικά τη βιταμίνη Ε) εκτός της Βιταμίνης C, ΟΛΑ τα συμπληρώματα διατροφής και ΟΛΑ τα χάπια αδυνατίσματος, εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες. Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική πήξη του αίματος ή να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές.
• Σταματήστε την υπερβολική χρήση αλκοολούχων ποτών, καθώς αυτά μπορεί να μειώσουν την πηκτικότητα του αίματος και να προκαλέσουν αιμορραγία και μώλωπες.
• ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ 500mg Βιταμίνης C, μία ή δύο φορές ημερησίως. Η Βιταμίνη C προάγει την επούλωση και είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Μία εβδομάδα πριν την επέμβαση.
• Σταματήστε να παίρνετε σκόρδο σε χάπια. Το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
• Σταματήστε να παίρνετε St. John’s Wort. Το St. John’s wort μπορεί να μειώσει τη δράση πολλών φαρμάκων μέσω επαγωγής των ενζύμων του κυτοχρώματος p450 στο συκώτι.
• Σταματήστε να παίρνετε συμπληρώματα που περιέχουν Ginseng. Το Ginseng μειώνει το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
• Ενημερώστε μας για συμπτώματα και σημάδια κρυολογήματος, γρίπης, αποστημάτων, δοθιήνων, πυρετού ή εξανθήματος.
• Μην παίρνετε αντιβηχικά, ή άλλα φάρμακα για τη γρίπη και το κρυολόγημα χωρίς να μας ρωτήσετε.
• Φροντίστε να τρέφεστε σωστά, αποφύγετε το αλκοόλ και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Μην ξενυχτάτε και μην εργάζεστε υπερβολικές ώρες.

Τρεις μέρες πριν την επέμβαση.
• Σταματήστε να παίρνετε χάπια που περιέχουν Ginkgo. Το Ginkgo μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
• Σταματήστε τη χρήση κρεμών αν πρόκειται να κάνετε επέμβαση στο πρόσωπο. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό.
• Σταματήστε τη γυμναστική.

Το βράδυ πριν την επέμβαση.
• Κάντε ένα ντους και λούστε τα μαλλιά σας όπως συνήθως. Μην χρησιμοποιήσετε λακ, gel ή μους για τα μαλλιά.
Μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα. Μην μασήσετε τσίχλα ή φάτε καραμέλλες. Μπορείτε να πίνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρωί πριν την επέμβαση.
• Εάν λαμβάνετε στεροειδή φάρμακα, όπως το Prednisone ή το Medrol, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
• Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά ή για την αρτηριακή πίεση, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
• Εάν λαμβάνετε φάρμακα για το θυρεοειδή σας, να τα πάρετε κανονικά με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
• Εάν είσαστε ινσουλινοεξαρτώμενος/νη διαβητικός/κή, μην κάνετε την ινσουλίνη σας την ημέρα της επέμβασης εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες. Εάν λαμβάνετε χάπια για το σακχαρώδη διαβήτη, μην τα πάρετε την ημέρα της επέμβασης εκτός και αν σας έχουμε δώσει διαφορετικές οδηγίες.
• Το πρωί κάντε ένα ντους με ένα ήπιο αντιμικροβιακό σαπούνι. Μπορείτε αν θέλετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αλλά προσέξτε μην καταπιείτε το νερό ή το στοματικό διάλυμα.
Μην φάτε ή πιείτε τίποτα. Μην πιείτε καφέ, ούτε νερό.
• Μην χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ, κρέμες, λοσιόν, gel ή σπρέυ για τα μαλλιά, αρώματα, ταλκ ή αποσμητικά στο δέρμα, τα μαλλιά ή το πρόσωπό σας.
• Μην φορέσετε φακούς επαφής. Φορέστε τα γυαλιά σας και φέρτε μαζί και τη θήκη τους.
• Μην φέρετε κοσμήματα ή τιμαλφή μαζί σας στο νοσοκομείο.
• Φορέστε άνετα και χαλαρά ρούχα.
• Εάν η επέμβαση αφορά το πρόσωπο φέρτε μαζί σας ένα φουλάρι, γυαλιά ηλίου ή μια ζακέτα με κουκούλα για να φορέσετε μετά την επέμβαση.
• Βεβαιωθείτε ότι μπορεί κάποιος να σας συνοδέψει στο νοσοκομείο και να μείνει μαζί σας τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.
• Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

H ANAIΣΘΗΣΙΑ

Το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωσή σας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί αλλά και από τις δικές σας προτιμήσεις.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι αναισθησίας:
• Η Τοπική Αναισθησία αναισθητοποιεί μόνο την περιοχή στην οποία πρόκειται να γίνει η επέμβαση. Είσαστε ξύπνιοι, έχετε αίσθηση πίεσης και αφής, αλλά δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο. Είναι σαν την ένεση που κάνετε στον οδοντίατρο. Η αρχική ένεση μπορεί να τσούξει λίγο για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά σύντομα όλη η περιοχή αναισθητοποιείται.
Η τοπική αναισθησία συνήθως χορηγείται από τον ίδιο τον χειρουργό.

• Η Περιοχική Αναισθησία αναισθητοποιεί μία ολόκληρη περιοχή του σώματος, όπως π.χ. ένα χέρι ή ένα πόδι. Είσαστε ξύπνιοι αλλά δεν αισθάνεστε τίποτα στο μέρος του σώματος που έχει αναισθητοποιηθεί. Υπάρχουν διάφορα είδη περιοχικής αναισθησίας. Τα πιο γνωστά είναι η επισκληρίδιος και η ραχιαία αναισθησία.
Η περιοχική αναισθησία χορηγείται συνήθως από τον αναισθησιολόγο.

• Η Μέθη, γνωστή και ως νευροληπτοαναλγησία, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αισθάνεστε υπνηλία. Είσαστε ξύπνιοι, έχετε τις αισθήσεις σας και μπορείτε να απαντήσετε σε εντολές, αλλά μπορεί εύκολα να σας πάρει ο ύπνος. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θυμούνται τι έγινε κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους. Η μέθη χορηγείται πάντα από τον αναισθησιολόγο υπό συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς. Η μέθη συνδυάζεται συνήθως με τοπική ή περιοχική αναισθησία ώστε ο ασθενής να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χωρίς πόνο.

• Στη Γενική Αναισθησία ο ασθενής κοιμάται, δεν έχει συνείδηση και δεν αισθάνεται τίποτα. Δεν υπάρχει αίσθηση του πόνου και δεν υπάρχει ανάμνηση του χειρουργείου. Η γενική αναισθησία χορηγείται πάντοτε από τον αναισθησιολόγο υπό συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς. Η διάρκεια και το βάθος της αναισθησίας υπολογίζονται με ακρίβεια και αναπροσαρμόζονται συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς και της επέμβασης. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα με τα οποία μπορεί να κοιμηθεί ο ασθενής, όπως με πτητικό αναισθητικό ή με χορήγηση φαρμάκου από μια φλέβα. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση ο αναισθησιολόγος χορηγεί αντίδοτα για να αναστρέψει την αναισθησία και ο ασθενής να “ξυπνήσει”. Η γενική αναισθησία συνδυάζεται συνήθως με τοπική αναισθησία έτσι ώστε να απαιτείται ελαφρύτερη γενική αναισθησία, και να παρατείνεται η αναλγησία και μετά το “ξύπνημα”.

Οι περισσότερες επεμβάσεις μας πραγματοποιούνται ως περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο το βράδυ, και ότι μετά την επέμβαση θα είστε αρκετά καλά ώστε να συνεχίσετε την ανάρρωση στο σπίτι σας. Η αναισθησία που χορηγείται για τα περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Χρησιμοποιούνται αναισθητικά με μικρή διάρκεια δράσης και εξειδικευμένες τεχνικές αναισθησίας έτσι ώστε η όλη εμπειρία να είναι ευχάριστη και ταυτόχρονα ασφαλής.

Σε γενικές γραμμές, εάν η κατάσταση της υγείας σας είναι καλή, είσαστε υποψήφιοι για χειρουργική ημερήσιας νοσηλείας. Επειδή όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η κατάσταση της υγείας σας θα αξιολογηθεί από τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, έτσι ώστε να προσδιοριστεί αν μπορείτε να χειρουργηθείτε ως περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας για τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία (ΕΑΕ)

H ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, βήμα προς βήμα, για την ημέρα της επέμβασής σας.

Το πρωί της επέμβασης θα πρέπει να είσαστε νηστικοί, εκτός και αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Απαγορεύεται να φάτε πρωινό και να πιείτε καφέ! Επιτρέπεται μόνο να πιείτε μερικές γουλιές νερό για να πάρετε τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, εφόσον σας έχει δοθεί ανάλογη οδηγία.
Η χειρουργική σας επέμβαση θα γίνει στην κλινική που αποφασίσατε από κοινού με τον κο Ζαμπάκο.

Ανεξαρτήτως του είδους της αναισθησίας που θα λάβετε είναι απαραίτητο να έχετε κάποιον να σας φέρει και να σας πάρει από την κλινική.
Στην κλινική θα πρέπει να βρίσκεστε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα της επέμβασής σας, για να κάνετε την εισαγωγή σας και να πάτε στο δωμάτιο σας. Η εισαγωγή γίνεται στο γραφείο κίνησης της κλινικής, λέγοντας απλά το όνομά σας.
Απαραίτητο είναι να φέρετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας σας, καθώς και τα στοιχεία της ιδιωτικής σας ασφάλειας, εφόσον θα την χρησιμοποιήσετε για την επέμβαση.

Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μερικές ημέρες πριν την επέμβασή σας εκτός και αν υπάρχει διαφορετική συνεννόηση.
Ο βασικός προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και εκτίμηση από καρδιολόγο. Σε ορισμένες επεμβάσεις είναι απαραίτητες και επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα μαστών, μαστογραφία ή μαγνητική μαστογραφία μαστών για τις επεμβάσεις μαστού, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία κοιλιακών τοιχωμάτων για τις επεμβάσεις στο κοιλιακό τοίχωμα, και ενδεχομένως και άλλες εξετάσεις, ανάλογα με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε. Οι περισσότερες εξετάσεις καλύπτονται από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας στην κλινική όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει! Εάν ο προεγχειρητικός έλεγχος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην κλινική την ημέρα της επέμβασης, θα πρέπει να φτάσετε στην κλινική τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της επέμβασής σας, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και να βγουν τα αποτελέσματά τους.

Μαζί σας χρειάζεται να φέρετε μόνο ένα σετ πυτζάμες που καλό είναι να ανοίγουν εμπρός. Περισσότερα ρούχα δεν θα χρειαστείτε, μόνο άσκοπο βάρος θα σας προσθέσουν. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το στηθόδεσμο ή κάποιο άλλο ειδικό ένδυμα, εφόσον σας έχει ζητηθεί.

Στο δωμάτιό σας θα σας δοθεί ο απαραίτητος ρουχισμός για το χειρουργείο. Εκεί θα σας επισκεφθεί ο κος Ζαμπάκος για να συζητήσετε τυχόν απορίες της τελευταίας στιγμής αλλά και να γίνει ο προεγχειρητικός σχεδιασμός. Μαζί με τον κο Ζαμπάκο θα σας επισκεφθεί και ο αναισθησιολόγος που θα σας εξετάσει και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήματά σας. Αμέσως μετά θα σας ζητηθεί να διαβάσετε και να υπογράψετε το έγγραφο ενημερωμένης συναίνεσης, που δηλώνει ότι έχετε ενημερωθεί επαρκώς για την επέμβαση που θα κάνετε, για την αναισθησία που θα λάβετε, αλλά και για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να συμβούν.

Μόλις ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες θα μεταφερθείτε στα χειρουργεία, όπου θα σας περιμένει ο κος Ζαμπάκος με την ομάδα του. Μετά το τέλος της επέμβασης θα παραμείνετε για λίγο στην αίθουσα ανάνηψης μέχρι να συνέλθετε πλήρως και στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας. Συγγενείς ή συνοδοί είναι καλύτερο να περιμένουν στο δωμάτιό σας, όπου μπορούμε να τους ενημερώνουμε διαρκώς για την εξέλιξη της επέμβασής σας.

Αν η επέμβασή σας είναι ημερήσιας νοσηλείας, θα φύγετε από την κλινική όταν νιώσετε ικανοί να πάτε σπίτι και αφού βέβαια ελέγξουμε ότι είστε καλά.

Αν η επέμβασή σας απαιτεί παραμονή στην κλινική, επιστρέφοντας στο δωμάτιο σας, το νοσηλευτικό προσωπικό θα φροντίσει να έχετε όσο το δυνατόν πιο άνετη ανάρρωση. Ο κος Ζαμπάκος θα σας επισκεφθεί στο δωμάτιό σας όσες φορές είναι απαραίτητο, μέχρι να πάρετε εξιτήριο.

Πριν την έξοδό σας θα λάβετε οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Μετά την έξοδό σας, θα υπάρχει συνεχής επαφή με τον κο Ζαμπάκο, τόσο τηλεφωνική όσο και μέσω επισκέψεών σας στο ιατρείο ή στην κλινική, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της ανάρρωσής σας. Κατά την περίοδο της ανάρρωσής σας είναι λογικό να σας δημιουργηθούν απορίες. Ο γιατρός θα είναι κοντά σας για να λύσει τυχόν απορίες, να σας καθησυχάσει και παράλληλα να βοηθήσει στην πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν μετεγχειρητικά. Δεν υπάρχει ενόχληση σε οποιαδήποτε ερώτηση, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Είναι καλύτερα να ανησυχήσουμε άδικα για κάτι απλό, παρά να παραβλέψουμε κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.

Καλή Επιτυχία!

META THN EΠΕΜΒΑΣΗ

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε για την ταχύτερη δυνατή ανάρρωσή σας.

Πριν την έξοδό σας από την κλινική θα λάβετε οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Μετά την έξοδό σας, θα υπάρχει συνεχής επαφή με τον Κο Ζαμπάκο, τόσο τηλεφωνική όσο και μέσω επισκέψεών σας στο ιατρείο του Κου Ζαμπάκου ή στην κλινική, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της ανάρρωσής σας.
Κατά την περίοδο της ανάρρωσής σας είναι λογικό να σας δημιουργηθούν απορίες. Η συνεχής επικοινωνία με τον Κο Ζαμπάκο θα μπορεί να λύσει τυχόν απορίες, θα σας καθησυχάσει και παράλληλα θα βοηθήσει στην πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν μετεγχειρητικά.

Δεν υπάρχει ενόχληση σε οποιαδήποτε ερώτηση, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Είναι καλύτερα να ανησυχήσουμε άδικα για κάτι απλό, παρά να παραβλέψουμε κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.
Η ανάρρωση μετά μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής ποικίλει από άτομο σε άτομο και βέβαια εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε επέμβασης αλλά και το αν συνδυάζονται περισσότερες της μίας επεμβάσεις ταυτόχρονα.
Ανεξάρτητα από την επέμβαση, ο κάθε ασθενής έχει να αντιμετωπίσει σωματικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές κατά την ανάρρωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι δεν χρειάζεται να «βιάζετε» την ανάρρωσή σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια καλή ανάρρωση.
• Μειώστε το οίδημα (πρήξιμο) που ακολουθεί κάθε επέμβαση ανασηκώνοντας το μέλος που χειρουργήθηκε ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.Ειδικά για τις επεμβάσεις του προσώπου, εφαρμόστε πάγο στην χειρουργηθείσα περιοχή ακόμα και αν έχετε επιδέσμους στο σημείο (ο πάγος είναι χρήσιμος το πρώτο 24ώρο), και χρησιμοποιήστε και δεύτερο μαξιλάρι στο κρεβάτι σας.
• Οργανώστε τον χρόνο της ανάρρωσής σας. Ανάλογα με την επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε, η ανάρρωσή σας μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Αυτό αναμφισβήτητα επηρεάζει την οικογένεια και την εργασία σας αλλά και τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις.
• Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Αναπόφευκτα, στην αρχή θα φαίνεστε χειρότερα πριν αρχίσετε να φαίνεστε καλύτερα. Όλες σχεδόν οι επεμβάσεις συνοδεύονται από οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις (μελανιές). Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σιγά – σιγά εβδομάδες ή και μήνες μετά την επέμβαση, γι’αυτό μην πανικοβάλλεστε! Αφήστε τη φύση και το σώμα σας να οδηγήσει την ανάρρωση.
• Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν. Μην αμελείτε να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Μην αυτοσχεδιάζετε. Να θυμάστε πάντα ότι για οποιαδήποτε απορία έχετε είμαστε δίπλα σας για να σας συμβουλεύσουμε για μια ασφαλή και ταχεία ανάρρωση.
• Καλό είναι να έχετε φροντίσει για κάποια βοήθεια τις πρώτες 72 ώρες μετά την επέμβαση. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες άμεσα, το να έχετε μια βοήθεια θα σας ανακουφίσει από περιττό άγχος, επιτρέποντάς σας να συγκεντρωθείτε στην ανάρρωσή σας.
• Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Όλες οι επεμβάσεις προκαλούν μια ήπια αφυδάτωση. Πίνοντας νερό συχνά αποκαθίστανται τα σωματικά υγρά.Καλό είναι επίσης να τρώτε ελαφρά τις πρώτες ημέρες, και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τις δύσπεπτες τροφές.
• Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας.
• Μην πάρετε ασπιρίνη ή παράγωγα της. Εάν σκοπεύετε να πάρετε κάποιο φάρμακο που δεν απαιτεί συνταγή, καλό θα ήταν να μας ρωτήσετε πρώτα αν κάνει να το πάρετε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι ασθενείς μας, μαζί με τις απαντήσεις μας.Διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύσουμε ερωτήσεις που μας αποστέλλετε, μαζί με τις απαντήσεις μας, αφού πρηγουμένως αφαιρέσουμε πληροφορίες που μπορεί να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ασθενών μας.

Είμαι κατάλληλος ασθενής για πλαστική χειρουργική;
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι άτομα με καλή κατάσταση υγείας, που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για την εμφάνισή τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής μας είναι σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά για το τι σας προβληματίζει και το τι θα θέλατε να πετύχετε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ρεαλιστική αξιολόγηση του προβλήματος και να βρούμε τη λύση που σας ταιριάζει καλύτερα.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για πλαστική χειρουργική;
Οι ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες έχουν θεσπίσει μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν τους πλαστικούς χειρουργούς να καθορίσουν τα ηλικιακά όρια για κάθε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Υπάρχουν όμως και εξατομικευμένοι παράγοντες που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις αποφάσεις του πλαστικού χειρουργού σχετικά με τη θεραπεία του κάθε ασθενούς, γι’αυτό και ο μόνος τρόπος να καθορίσουμε το πότε είναι η καταλληλότερη ηλικία για μια επέμβαση είναι η αναλυτική συζήτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Έχω ιδιωτική ασφάλεια. Μπορεί η ασφάλειά μου να καλύψει το κόστος της επέμβασης;
Εάν η επέμβαση που θα κάνετε είναι επανορθωτικής φύσεως, τότε η ασφάλειά σας θα πρέπει να σας καλύψει. Εάν όμως η επέμβαση που θέλετε να κάνετε είναι αισθητικής φύσεως, τότε δεν καλύπτεται από την ασφάλειά σας.

Πόσες ημέρες θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση;
Οι περισσότερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής πραγματοποιούνται ως επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε συνήθως να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα.
Εξαίρεση αποτελούν επεμβάσεις που παίρνουν αρκετές ώρες, ή επιβαρύνουν περισσότερο τον οργανισμό, ή όταν συνδυάζονται ταυτόχρονα περισσότερες της μίας επεμβάσεις.
Ανεξαρτήτως του είδους της επέμβασης στην οποία υποβάλλονται, εξαίρεση αποτελούν επίσης ασθενείς που μένουν μόνοι τους, ασθενείς που έρχονται από μακρυά και ασθενείς με προβλήματα υγείας που χρειάζονται στενή παρακολούθηση.
Μαζί θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο και ασφαλέστερο για εσας.

Πόσα είδη αναισθησίας υπάρχουν;
Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη αναισθησίας: τοπική, περιοχική, μέθη και γενική.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ποιος θα μου χορηγήσει την αναισθησία;
Η τοπική αναισθησία χορηγείται συνήθως από τον χειρουργό.
Η περιοχική αναισθησία μπορεί να χορηγηθεί από τον χειρουργό (π.χ. στον καρπό ή στον αγκώνα), ή από τον αναισθησιολόγο (π.χ. στη μασχάλη, στην επισκληρίδιο ή στη ραχιαία αναισθησία).
Η μέθη και η γενική αναισθησία χορηγούνται πάντα από τον αναιαθησιολόγο.

Είναι ασφαλής η αναισθησία;
Χάρη στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της αναισθησιολογίας, οι κίνδυνοι της αναισθησίας είναι πάρα πολύ μικροί. Τα τελευταία 25 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με την αναισθησία μειώθηκαν από 2 ανά 10.000 αναισθησίες σε 1 ανά 300.000 αναισθησίες.
Για να αντιληφθείτε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό, ο κίνδυνος θανάτου από τροχαίο είναι 1:42.000, και ο κίνδυνος να σας χτυπήσει κεραυνός κατά τη διάρκεια της ζωής σας είναι 1:10.000.

Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, η υπέρταση και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους κατά την αναισθησία. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές όμως οι αναισθησιολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν τους ασθενείς να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια ακόμα και σε πολύ σοβαρές επεμβάσεις.

Μπορώ να συνεχίσω να παίρνω κανονικά τα φάρμακά μου πριν το χειρουργείο;
Είναι σημαντικό να μας αναφέρετε με λεπτομέρειες τα φάρμακα που παίρνετε ώστε να μπορέσουμε να σας συμβουλέψουμε ποια φάρμακα πρέπει να διακόψετε και ποιά όχι.

Παραδείγματα φαρμάκων που συχνά λαμβάνουν οι ασθενείς μας είναι:
Η Ασπιρίνη, το Salospir και το Plavix είναι φάρμακα που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος. Χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα. Λόγω της δράσης τους μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να μας ενημερώσετε. Η απόφαση αν η λήψη τους πρέπει να διακοπεί εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο τα παίρνετε και από το είδος της επέμβασης που θα κάνετε.
Τα διουρητικά χορηγούνται συχνά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα. Εάν λαμβάνετε διουρητικά, ίσως να χρειαστεί να να ελέγξουμε τους ηλεκτρολύτες σας πριν την επέμβαση.
Ο σαχκαρώδης διαβήτης αντιμετωπίζεται με φάρμακα από το στόμα ή με ενέσεις ινσουλίνης. Εάν λαμβάνετε αγωγή για το σακχαρώδη διαβήτη το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να τη διακόψετε αμέσως πριν το χειρουργείο και να λάβετε ινσουλίνη από τον ορό για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σας.

Παίρνω μόνο κάποια φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Θα πρέπει να τα διακόψω;
Τα φυτικά και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες μπορεί να έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα της αναισθησίας ή να επηρεάσουν την εξέλιξη της επέμβασής σας.
Φαίνεται ότι κάποια φυτικά φάρμακα μπορεί να παρατείνουν τη δράση ορισμένων αναισθητικών φαρμάκων, ενώ άλλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ή να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μας ενημερώσετε για οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής παίρνετε.

Γιατί πρέπει να είμαι νηστικός/νηστική πριν το χειρουργείο;
Όταν χορηγείται μέθη ή γενική αναισθησία τα περισσότερα αντανακλαστικά χαλαρώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει προς τα πάνω, στον οισοφάγο και το στόμα, και από εκεί μπορεί να φτάσει ακόμα και στην τραχεία και τους πνεύμονες. Και επειδή τα υγρά του στόμαχου περιέχουν οξύ, εάν τυχόν φτάσει το περιεχόμενο του στομάχου στους πνεύμονες, αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν βαρύ τύπο πνευμονίας που λέγεται πνευμονία από εισρόφηση.

Επιτρέπεται να καπνίζω πριν και μετά το χειρουργείο;
Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό, τόσο όσον αφορά την αναισθησία, αλλά και όσον αφορά την επούλωση του οργανισμού. Οι ουσίες που περιέχει το κάπνισμα, όπως η νικοτίνη, μειώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές κατά την επούλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η επίπτωση του καπνίσματος μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που το δέρμα μπορεί ακόμα και να νεκρωθεί.
Διακόψτε το κάπνισμα τουλάχιστον ένα μήνα πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, και προσπαθήστε να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Σημειώστε επίσης ότι τα υποκατάστατα του τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα, γι’αυτό αποφύγετέ τα.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας

Επιλογές Απορρήτου

Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς. Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για εμάς, ανεξάρτητα από αυτές για τους τρίτους συνεργάτες μας. Κάθε σκοπός συνοδεύεται από μια περιγραφή, ώστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε, εμείς και οι συνεργάτες μας, τα δεδομένα σας.


Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τον κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics.
 Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστοτόπου να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Καθώς ένας χρήστης περιηγείται σε ιστοσελίδες, το Google Analytics παρέχει ετικέτες JavaScript (βιβλιοθήκες) για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη σελίδα που έχει δει ο χρήστης, για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της σελίδας. Οι βιβλιοθήκες JavaScript του Google Analytics χρησιμοποιούν τα cookies HTTP για να "θυμούνται" τι έχει κάνει ένας χρήστης σε προηγούμενες σελίδες / αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπο.
 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις γραμματοσειρές Google.
Οι Γραμματοσειρές Google καταγράφουν αρχεία των CSS και των αιτημάτων αρχείων γραμματοσειράς και η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα διατηρείται ασφαλής. Οι συνολικοί αριθμοί χρήσης παρακολουθούν πόσο δημοφιλείς οικογένειες γραμματοσειρών είναι και δημοσιεύονται στη σελίδα αναλυτικών στοιχείων. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τον ανιχνευτή ιστού της Google για να εντοπίσουμε ποιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Google. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται και είναι προσβάσιμα στη βάση δεδομένων BigQuery της γραμματοσειράς Google. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει η Google και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διασφαλίζεται, ανατρέξτε στην Πολιτική Απορρήτου της Google.
 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους Χάρτες Google.
Για τους χρήστες του API Χάρτας Ενσωμάτωσης Χαρτών, η Google χρησιμοποιεί ανώνυμα cookies για να καθορίσει τον αριθμό μοναδικών χρηστών του API. Η Google συγκεντρώνει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους λειτουργιών που χρησιμοποιούνται από το προϊόν των Χαρτών.
 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις ενσωματώσεις βίντεο.
Οι πάροχοι των βίντεο (π.χ. YouTube, Vimeo) μπορεί να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να κάνουν καταγραφή πληροφοριών που βοηθά να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Ενεργοποιώντας τις ενσωματώσεις βίντεο, αποδέχεστε τους όρους χρήσης που αναφέρει κάθε πάροχος στη στην πολιτική απορρήτου του.
Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.