Κοιλιοπλαστική

Η ύπαρξη μεγάλης-κρεμάμενης κοιλίας αποτελεί συχνό πρόβλημα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Οι αιτίες που οδηγούν στην εικόνα αυτή είναι πολλές και ποικίλες, όπως παχυσαρκία, χαλάρωση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, εγκυμοσύνη, χαλάρωση του δέρματος, μεγάλη απώλεια βάρους κ.ά.
Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: συγκέντρωση λίπους στο υπογάστριο, προπέτεια του κοιλιακού τοιχώματος, χαλάρωση του δέρματος με αντιαισθητικές «δίπλες» και εμφάνιση ραγάδων από την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Τι είναι η κοιλιοπλαστική;
Η κοιλιοπλαστική είναι μία επέμβαση σχεδιασμένη για να επαναφέρει τη φυσιολογική εικόνα του κοιλιακού τοιχώματος, εξαφανίζοντας τις αντιαισθητικές «δίπλες», ενισχύοντας τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος και αντιμετωπίζοντας και τις ραγάδες που βρίσκονται στο υπογάστριο. Μπορεί να αφορά όλο το κοιλιακό τοίχωμα (κλασσική κοιλιοπλαστική), ή σε ειδικές περιπτώσεις να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό – κατώτερο τμήμα του υπογαστρίου (μίνι κοιλιοπλαστική) και μπορεί να συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση (λιποκοιλιοπλαστική).

Πότε γίνεται η κοιλιοπλαστική;
Η κοιλιοπλαστική γίνεται συνήθως στη μέση ηλικία, μετά από πολλαπλές εγκυμοσύνες, μετά από μαζική απώλεια βάρους, ή λόγω χαλάρωσης του δέρματος, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία εμφανιστεί το πρόβλημα.

Πώς γίνεται η κοιλιοπλαστική;
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο και μέθη και διαρκεί περίπου 2-2.5 ώρες. Στην κλασσική κοιλιοπλαστική γίνεται μία τομή μεταξύ των δύο λαγόνιων οστών, πάνω από το εφήβαιο, στη λεγόμενη «γραμμή του μπικίνι», όπου κρύβεται από το εσώρουχο ή το μαγιώ.
Στη συνέχεια το δέρμα και το λίπος του υπογαστρίου ανασηκώνονται μέχρι τον ομφαλό, γίνεται μία τομή γύρω από αυτόν ώστε να παραμείνει ανενόχλητος στη θέση του, και η παρασκευή συνεχίζεται προς τα πάνω μέχρι κάτω από τις πλευρές.
Οι κοιλιακοί μυς που έχουν χαλαρώσει συσφίγγονται και ράβονται μαζί στη μέση γραμμή, όπως ήταν αρχικά, ενισχύοντας το κοιλιακό τοίχωμα και λεπταίνοντας τη μέση.

Τέλος, η περίσσεια δέρματος και λίπους αφαιρείται μαζί με τις ραγάδες που βρίσκονται κάτω από τον ομφαλό, ο ομφαλός επαναφέρεται στη θέση του μέσα από μια μικρή τομή και ο κρημνός τεντώνεται προς τα κάτω και ράβεται με απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα.Συνήθως τοποθετούνται δύο μικρές παροχετεύσεις δεξιά και αριστερά που παραμένουν μέχρι να σταματήσει η παραγωγή υγρών (24-48 ώρες).

Στη “μίνι” κοιλιοπλαστική“, η τομή είναι αρκετά μικρότερη και η παρασκευή του δέρματος και λίπους του υπογαστρίου φτάνει μόνο μέχρι τον ομφαλό. Η περίσσεια του δέρματος και λίπους αφαιρείται και ο κρημνός τεντώνεται και ράβεται με απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα.

Στη λιποκοιλιοπλαστική κάνουμε πρώτα εκτεταμένη λιποαναρρόφηση της περιοχής της κοιλιάς και της μέσης και στη συνέχεια προχωρούμε με την κοιλιοπλαστική, χωρίς όμως να παρασκευάζουμε τον κοιλιακό κρημνό τόσο ψηλά, όσο με την κανονική κοιλιοπλαστική, διαμορφώνοντας έτσι συνολικά ολόκληρο τον κορμό.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η επέμβαση παίρνει περίπου 2-2.5 ώρες. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να παραμείνετε στην κλινική για 1-2 ημέρες. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά από το στόμα ή από τον ορό. Την ημέρα της επέμβασης θα την περάσετε κυρίως στο κρεβάτι με τα πόδια λυγισμένα. Από την επόμενη του χειρουργείου θα αρχίσετε να σηκώνεστε για μικρές βόλτες. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται συνήθως μετά 24-48 ώρες. Τι πρώτες εβδομάδες απαιτείται επίσης η χρήση ειδικής ζώνης για την υποστήριξη του κοιλιακού τοιχώματος και για την πρόληψη συγκέντρωσης υγρών κάτω από το δέρμα.
Τα ράμματα όπως αναφέρθηκε είναι συνήθως εσωτερικά και απορροφήσιμα, οπότε δεν χρειάζονται κόψιμο. Οι ουλές αρχικά θα είναι κόκκινες και λίγο σκληρές και σιγά-σιγά θα μαλακώσουν, θα γίνουν ροζ και τελικά θα ασπρίσουν αφήνοντας μικρό σημάδι που κρύβεται από το εσώρουχο ή το μαγιώ.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις δραστηριότητές μου;
Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση θα την περάσετε στο σπίτι με περιορισμένη δραστηριότητα. Το περπάτημα συνιστάται αλλά δουλειές δεν επιτρέπονται. Από τη δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσετε να αυξάνετε τη δραστηριότητά σας και μετά τις 2 εβδομάδες μπορείτε να επιστρέψετε σε ελαφρά εργασία. Πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 4-6 εβδομάδες.
Για τη «μίνι» κοιλιοπλαστική το διάστημα της ανάρρωσης δεν ξεπερνά τις 1-2 εβδομάδες.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας