Botox®/Dysport®

Οι ρυτίδες έκφρασης του προσώπου (δυναμικές ρυτίδες) οφείλονται στους λεπτούς υποδόριους μυς του προσώπου και δημιουργούνται κάθε φορά που χαμογελάμε, γελάμε ή συνοφρυωνόμαστε. Όσο πιο εκφραστικοί είμαστε, τόσο βαθύτερες είναι οι ρυτίδες αυτές. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής σύσπαση των μυών αυτών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερο μόνιμων ρυτίδων. Με τη χρήση όμως της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (Botox®, Allergan και Dysport®, Ipsen) οι ρυτίδες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τι είναι το Botox®/Dysport®;
Το Botox®/Dysport® είναι η εμπορική ονομασία της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, που παράγεται από ένα μικρόβιο. Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 30 χρόνια για την αντιμετώπιση συνδρόμων σπαστικότητας όπως το ραιβόκρανο και ο βλεφαρόσπασμος. Τα τελευταία 20 χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων, ενώ πιο πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δύο σκευάσματα αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, το Botox® της εταιρείας Allergan και το Dysport® της εταιρείας Ipsen. Και τα δύο φάρμακα περιέχουν την ίδια βασική ουσία, παρασκευάζονται με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες και έχουν ακριβώς την ίδια δράση.

Πώς δρα;
Η αλλαντική τοξίνη είναι ένα τοπικό μυοχαλαρωτικό. Όταν ενεθεί μέσα σε κάποιον από τους μυς του προσώπου προκαλεί παροδική χαλάρωση αυτού με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες, ενώ οι υπόλοιποι μυς λειτουργούν κανονικά, επιτρέποντας τη φυσιολογική εκφραστικότητα του προσώπου.

Πόσο ασφαλές είναι;
Το Botox®/Dysport® χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 30 χρόνια, κυρίως στους τομείς της οφθαλμολογίας και της νευρολογίας. Η δράση του είναι παροδική και ανάλογα με το είδος του μυός διαρκεί από 2 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες.

Σε ποιες περιοχές γίνεται;
Το Botox®/Dysport® χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω τμήμα του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»), ενώ τελευταία άρχισε να χρησιμοποιείται και για τις ρυτίδες του λαιμού, για τις «ρυτίδες του καπνιστού», για τη διόρθωση του λεγόμενου «ουλικού χαμόγελου», και σε άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές που απαιτούν καλή γνώση της ανατομίας και μεγάλη εμπειρία.

Πώς γίνεται η θεραπεία με Botox®/Dysport®;
Η όλη θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή και απολύτως ασφαλής. Το φάρμακο ενίεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες με μία πολύ λεπτή βελόνα μέσα στους μυς που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Ανάλογα με την περιοχή μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 10 τσιμπήματα. Επειδή η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή και η ποσότητα που ενίεται εξαιρετικά μικρή, ο πόνος είναι ελάχιστος, σαν τσούξιμο. Δεν απαιτείται αναισθησία, αν και σε πολύ ευαίσθητα άτομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ειδική κρέμα ή μία παγοκύστη. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να επανέλθετε αμέσως στις δραστηριότητές σας, ακόμα και να οδηγήσετε.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Οι παρενέργειες του Botox®/Dysport® είναι ελάχιστες. Σπανίως μπορεί να εμφανιστούν μικρές μελανιές που καλύπτονται εύκολα με μακιγιάζ και εξαφανίζονται σε μερικές μέρες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί παροδική βλεφαρόπτωση από διάχυση του φαρμάκου στα βλέφαρα, που όμως μπορεί να διορθωθεί άμεσα με ένα κολλύριο και επανέρχεται πλήρως σε 2-3 εβδομάδες

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να γίνεται ορατή μετά από 1-2 μέρες και ολοκληρώνεται σε περίπου 10 ημέρες. Όπως ήδη αναφέρθηκε η δράση του φαρμάκου είναι παροδική και διαρκεί 3-6 μήνες. Η διάρκεια δράσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά κατά μέσο όρο χρειάζονται δύο θεραπείες το χρόνο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επανειλημμένη εφαρμογή της θεραπείας παρατείνει τη διάρκεια των αποτελεσμάτων καθώς οι μυς ατροφούν ελαφρά.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας