Ανόρθωση στήθους
Πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν μετά τον τοκετό ή το θηλασμό ότι το στήθος τους χάνει το σχήμα και τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να «κρεμάει».
Το ίδιο όμως αποτέλεσμα επέρχεται ακόμα και αν δεν έχει μεσολαβήσει εγκυμοσύνη, λόγω της βαρύτητας και των μεγάλων αυξομειώσεων του βάρους, καθώς το δέρμα με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητά του.
Η ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία προσπαθεί να αποκαταστήσει το σχήμα και τη σφριγηλότητα των μαστών και να τους ανορθώσει χωρίς να αλλάξει τον όγκο τους, ενώ μπορεί ακόμα να μειώσει το μέγεθος της θηλαίας άλω (του σκούρου δέρματος γύρω από τη θηλή).
Σε μερικές περιπτώσεις, αν η πτώση είναι μικρή, η εμφάνιση των μαστών μπορεί να διορθωθεί με μία απλή αύξηση των μαστών με προθέσεις σιλικόνης, χωρίς ανόρθωση. Σε άλλες περιπτώσεις όπου έχουμε χαλάρωση σε συνδυασμό με απώλεια όγκου (όπως συμβαίνει συχνά μετά το θηλασμό) χρειάζεται συνδυασμός ανόρθωσης και αύξησης με προθέσεις σιλικόνης.
Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις πριν την επέμβαση;
Πριν από κάθε επέμβαση στο μαστό θα πρέπει να γίνει έλεγχος του μαστού για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων. Ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να απαιτηθεί υπερηχογράφημα μαστών ή μαστογραφικός έλεγχος ή και τα δύο.
Πώς γίνεται η ανόρθωση μαστών;
Τα δεδομένα για κάθε ασθενή είναι διαφορετικά, και κατά συνέπεια και η χειρουργική προσέγγιση μπορεί να διαφέρει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μία τομή γύρω από τη θηλή, μία δεύτερη τομή που κατεβαίνει κάθετα από τη θηλή προς την πτυχή κάτω από το μαστό και τέλος μία οριζόντια τομή ακριβώς στην υπομάστιο πτυχή, σχηματίζοντας ένα ανάποδο «Τ». Η περίσσεια του δέρματος αφαιρείται, συνήθως μαζί με τμήμα της θηλαίας άλω (εφόσον είναι μεγάλη), χωρίς να αφαιρεθεί καθόλου μαζικός ιστός. Η θηλή και η άλως μετακινούνται ψηλότερα και το δέρμα κλείνεται γύρω από το μαστό ανασηκώνοντάς τον στη φυσική του θέση.
Ασθενείς με σχετικά μικρούς μαστούς και μέτρια πτώση μπορεί να είναι κατάλληλες για επεμβάσεις με μικρότερες τομές. Η οριζόντια τομή στην υπομάστιο πτυχή μπορεί να γίνει μικρότερη, ή ακόμα και να αποφευχθεί τελείως.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα περιορίζεται κυρίως στη χαμηλή θέση της θηλής, με πολύ μικρή πτώση στο κατώτερο μέρος του στήθους, η τομή μπορεί να περιοριστεί μόνο γύρω από τη θηλή.
Εάν έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος του μαστού μπορεί να γίνει συνδυασμός της μαστοπηξίας με επέμβαση αύξησης των μαστών με προθέσεις σιλικόνης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, όπου η πτώση είναι πολύ μικρή, η εμφάνιση των μαστών μπορεί να διορθωθεί με μία απλή αύξηση των μαστών με προθέσεις σιλικόνης, χωρίς ανόρθωση.
Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως εσωτερικά και απορροφήσιμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί μία παροχέτευση σε κάθε πλευρά για να προλάβει τη δημιουργία αιματώματος.
Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Η όλη επέμβαση διαρκεί 2-2.5 ώρες και συνήθως μπορείτε να πάτε σπίτι σας το ίδιο απόγευμα.
Τα ράμματα, όπως αναφέρθηκε, είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως μικρός και μοιάζει περισσότερο με τσούξιμο και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με απλά αναλγητικά τύπου Depon ή Lonarid.
Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ενός άνετου σουτιέν (αθλητικό ή σουτιέν θηλασμού) χωρίς μπανέλες για ένα περίπου μήνα. Αρχικά θα παρατηρήσετε κάποιο οίδημα και ο μαστοί θα φαίνονται λίγο ψηλότερα από το επιθυμητό. Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες το οίδημα σταδιακά θα υποχωρήσει και το στήθος σας θα πάρει τη φυσιολογική μορφή του.
Οι ουλές αρχικά θα είναι κόκκινες και λίγο σκληρές και σιγά σιγά θα μαλακώσουν, θα γίνουν ροζ και τελικά θα ασπρίσουν αφήνοντας ελάχιστο σημάδι. Η διαδικασία αυτή της ωρίμανσης των ουλών διαρκεί αρκετούς μήνες αλλά μπορεί να επιταχυνθεί με καθημερινό μασάζ και με ειδικά επιθέματα σιλικόνης.
Η αισθητικότητα γύρω από τη θηλή είναι φυσικό να είναι μειωμένη μετά την επέμβαση, αλλά επανέρχεται συνήθως μέσα σε μερικούς μήνες. Καθώς η επέμβαση αφορά μόνο το δέρμα του μαστού και δεν πειράζονται οι γαλακτοφόροι πόροι, η ικανότητα θηλασμού δεν επηρεάζεται. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι πιθανή εγκυμοσύνη και επακόλουθος θηλασμός μετά την επέμβαση μπορεί να μειώσει την επιτυχία της. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης δεν διαρκούν για πάντα. Η βαρύτητα, ιδίως αν το στήθος είναι μεγάλο, η πάροδος της ηλικίας και οι μεταβολές του βάρους μπορεί να οδηγήσουν πάλι σε πτώση των μαστών.
Τι μπορεί να πάει στραβά;
Η μαστοπηξία είναι γενικά μια επέμβαση απλή, σύντομη, ασφαλής και με πολύ λίγες επιπλοκές. Τα συχνότερα προβλήματα σχετίζονται με μόλυνση του τραύματος από μικρόβια που συνήθως λαθροβιούν μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να καθυστερήσει λίγο η επούλωση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα συνήθως δεν επηρεάζεται. Σπανίως μπορεί να συμβεί μετεγχειρητική αιμορραγία που μπορεί να απαιτήσει αντιμετώπισή της μέσα στο χειρουργείο. Η δημιουργία ουλών δεν θεωρείται επιπλοκή, και όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτές με τον καιρό ωριμάζουν και τελικά γίνονται συνήθως ανεπαίσθητες.
Πότε μπορώ να επανέλθω στις φυσιολογικές δραστηριότητές μου;
Ήδη από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα αλλά καλό θα ήταν να μην κάνετε δουλειές για 1 εβδομάδα. Σεξουαλική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται επίσης για μία τουλάχιστον εβδομάδα. Επιστροφή σε ελαφρά εργασία συνιστάται μετά από μία εβδομάδα, ενώ πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 1 μήνα.

