Μεσοθεραπεία
Η γήρανση του δέρματος δυστυχώς ξεκινάει ήδη από την τρίτη δεκαετία της ζωής. Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και άλλοι εξωγενείς παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση με αποτέλεσμα τo σχηματισμό ρυτίδων, δυσχρωμιών, μαύρων κύκλων και χαλάρωσης.
Τι είναι η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1970, και συνίσταται στην έγχυση ενός μείγματος βιταμινών, αμινοξέων και φαρμακευτικών ουσιών στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, σε βάθος ελάχιστων χιλιοστών, με μία εξαιρετικά ψιλή βελόνα (2-3 φορές λεπτότερη από τη βελόνα της ινσουλίνης), που αφήνει – στην κυριολεξία – μία σταγόνα σε κάθε τσίμπημα. Με την τεχνική αυτή καταφέρνουμε να δώσουμε στο δέρμα τις θρεπτικές και άλλες ουσίες που χρειάζεται, στην ποσότητα που τις χρειάζεται, ακριβώς εκεί που τις χρειάζεται.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία προσώπου είναι κυρίως πολυβιταμινούχα σκευάσματα (βιταμίνες C, E, A, Β, K, D), αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, συνένζυμα, νουκλεϊκά οξέα, αντιοξειδωτικά και υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη, τόνωση και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος, με μείωση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών, μείωση των δυσχωμιών και επαναφορά της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος.
Πώς λειτουργεί;
Τα συστατικά του μίγματος της μεσοθεραπείας είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα για την ομαλή λειτουργία του και την άμυνά του εναντίον των βλαπτικών παραγόντων του περιβάλλοντος, αλλά και να αναπληρώνουν ουσίες που μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας, όπως το υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, οι ουσίες που συνήθως περιλαμβάνονται στα σκευάσματα της μεσοθεραπείας είναι:
Υαλουρονικό οξύ: Είναι ουσία με μεγάλη υγροσκοπική δράση (δεσμεύει δηλαδή μεγάλη ποσότητα νερού) με αποτέλεσμα τη βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα και με θετική δράση στην παραγωγή κολλαγόνου, στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην αγγειογένεση.
Βιταμίνη C: ισχυρό αντοξειδωτικό, με δράση στη σύνθεση κολλαγόνου, την αναστολή των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και της τοπικής υπερπαραγωγής μελανίνης.
Βιταμίνη Ε: ισχυρό αντιοξειδωτικό, με δράση κατά των ελευθέρων ριζών με αναστολή της δράσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Βιταμίνη Α: έχει αποδεδειγμένη αντιρυτιδική δράση, μειώνοντας το πάχος της επιδερμίδας και αυξάνοντας την ελαστικότητά της, ρυθμίζοντας τις διαδικασίες επούλωσης και κερατινοποίησης του δέρματος.
Βιταμίνες Β: έχουν δράση στο μεταβολισμό των βασικών λιπαρών οξέων για καλή βιολογική ισορροπία καθώς και αντιοξειδωτική δράση.
Αμινοξέα: προάγουν τη σύνθεση πρωτεϊνών (κολλαγόνου και ελαστίνης) από τους ινοβλάστες (αύξηση του κολλαγόνου εώς και 250% σε 72 ώρες).
Ιχνοστοιχεία: απαραίτητα σε εκατοντάδες ενζυματικές αντιδράσεις και βασικές κυτταρικές λειτουργίες.
Συνένζυμα: έχουν καταλυτική δράση στις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνοντας διάφορους βιολογικούς μηχανισμούς.
Νουκλεϊκά οξέα: προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της σύνθεσης των πρωτεϊνών.
Αντιοξειδωτικά: αναστέλλουν την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών.
Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός μηχανισμός είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης του δέρματος, που προκαλείται από τα τσιμπήματα που επιφέρει στο δέρμα η μικροβελόνα που χρησιμοποιείται για τη μεσοθεραπεία. Συγκεκριμένα, τα τσιμπήματα ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του δέρματος με αποτέλεσμα την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων γύρω από την περιοχή της θεραπείας, που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Σε ποιες περιοχές γίνεται;
Εκτός από το πρόσωπο η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει στο λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος χρειάζεται.
Πώς γίνεται;
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τη βοήθεια μιας τοπικής αναισθητικής κρέμας (Emla) και είναι πρακτικά ανώδυνη. Το μείγμα της μεσοθεραπείας εγχέεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με τη χρήση εξαιρετικά λεπτών βελονών (2-3 φορές λεπτότερες από τις βελόνες της ινσουλίνης), περίπου ανά 0,5-1 εκατοστά. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά και μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις δραστηριότητές σας. Αμέσως μετά τη θεραπεία παρουσιάζεται μια ερυθρότητα που διαρκεί συνήθως 30 λεπτά. Τα σημάδια από τα τσιμπήματα εξαφανίζονται συνήθως σε 6-8 ώρες, και μπορούν να καλυφθούν άμεσα με make-up.
Πότε εμφανίζεται το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα εμφανίζεται σταδιακά σε 7-10 ημέρες.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι θεραπείες;
Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από τα προβλήματα και τις ανάγκες του κάθε προσώπου και εξατομικεύεται. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο συχνά μπορούν να γίνονται οι θεραπείες. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται μία θεραπεία κάθε 1-2 μήνες. Υπάρχουν όμως και πιο εντατικά προγράμματα όπου αρχικά γίνονται 3-4 θεραπείες εφόδου κάθε 1-2 εβδομάδες, και στη συνέχεια ακολουθεί θεραπεία συντήρησης κάθε 2-3 μήνες.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Οι πιθανές παρενέργειες είναι η δημιουργία μικρών μελανιών από τα τσιμπήματα, που καλύπτονται με make-up και υποχωρούν σε 3-4 ημέρες, και η εμφάνιση ενός μικρού οιδήματος στις περιοχές των ενέσεων που υποχωρεί συνήθως σε 10-12 ώρες. Η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στα συστατικά του μείγματος είναι εξαιρετικά σπάνια.
Τι πρέπει να προσέξω;
Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης ή άλλων αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (εκτός από Depon ή Panadol) για 7-10 μέρες πριν τη θεραπεία για την αποφυγή μελανιών. Ενημερώστε μας αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς πολλά από τα συστατικά του μείγματος θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό. Ενημερώστε μας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του μείγματος, ή αν έχετε κάποια ενεργό δερματική μόλυνση ή πάσχετε από επιχείλιο έρπητα, καθώς θα πρέπει να λάβετε ειδική προφυλακτική αγωγή.



