Θεραπεία τριχόπτωσης με PRP
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – Platelet Rich Plasma (PRP), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία που εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του οργανισμού του ίδιου του ασθενούς για την αναζωογόνηση του δέρματος και των θυλάκων των τριχών.
Το Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα (PRP) έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία της τριχόπτωσης από το 2009, με πρωτοπόρους τους Dr Greco στις ΗΠΑ, και τους Dr Amgar και Bouhanna στη Γαλλία.
Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία;
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – Platelet Rich Plasma (PRP), είναι μια ενέσιμη θεραπεία, όπου αντί για φάρμακα ή άλλες ενεργές ουσίες, χρησιμοποούμε τους αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στο ίδιο το αίμα μας, για την αναζωογόνηση των θυλάκων των τριχών.
Πώς λειτουργεί η θεραπεία με PRP στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;
Η θεωρία πίσω από τη χρήση του PRP στη θεραπεία της τριχόπτωσης βασίζεται στη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων, οι οποίοι ενεργοποιούν τα ενήλικα βλαστοκύτταρα του τριχωτού της κεφαλής καθώς και τα κύτταρα των θυλάκων των τριχών, ενώ παράλληλα αυξάνουν το αγγειακό πλέγμα γύρω από τους θυλάκους των τριχών. Οι δράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της απόπτωσης των τριχών και την ενδυνάμωση των υπαρχόντων τριχών, που μεταφράζονται σε πυκνότερα μαλλιά.
Σε ποιές κατηγορίες αλωπεκίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Η θεραπεία είναι αποτελεσματική στην Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυροειδή Αλωπεκία, ως θεραπεία δεύτερης εκλογής, αφόσον η θεραπεία με στεροειδή και άλλα φάρμακα πρώτης εκλογής δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς και στην Ουλωτική Αλωπεκία, όπου η θεραπεία με PRP φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο τους μηχανισμούς του δέρματος που οδηγούν στην ουλωτική αλωπεκία, αλλά μπορεί και να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών που δεν έχουν καταστραφεί από την ουλωτική διεργασία. Τέλος η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται συμπληρωματικά κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών, όπου φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των μοσχευμάτων.
Πόσες θεραπείες χρειάζονται;
Οι διάφορες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν η κάθε μία τα δικά της πρωτόκολλα, αλλά φαίνεται πως σε γενικές γραμμές, για την ανδρογενετική αλωπεκία χρειάζονται δύο θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών και στη συνέχεια μία θεραπεία κάθε 6-12 μήνες, για τη γυροειδή αλωπεκία χρειάζονται 3 θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών, ενώ τέλος για την ουλωτική αλωπεκία χρειάζονται 2-3 θεραπείες με μεσοδιάστημα 2 μηνών μεταξύ των θεραπειών.
Πώς γίνεται;
Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή, σαν μία γενική εξέταση αίματος, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία με φυγοκέντριση, ώστε να απομονωθεί το πλάσμα με σχεδόν το σύνολο των αιμοπεταλίων του αίματος.
Στη συνέχεια τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με ιόντα ασβεστίου ώστε να απελευθερώσουν τους αυξητικούς τους παράγοντες και γίνεται ένεση του πλάσματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής με τη βοήθεια εξαιρετικά λεπτής βελόνας.
Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη γιατί η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά λεπτή. Σε άτομα όμως που είναι πολύ ευαίσθητα στον πόνο, μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία στο τριχωτό, με αποτέλεσμα την πλήρη αναισθητοποίηση της περιοχής.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, όπου περιλαμβάνεται η 1 ώρα που βάζουμε την αναισθητική κρέμα. Ο καθαρός χρόνος της θεραπείας είναι 20-30 λεπτά.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια δεν έχει καμία παρενέργεια γιατί είναι τελείως φυσική. Προέρχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό και δεν περιέχει καμία ξένη ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις.