Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης αλλά και της λειτουργίας της μύτης, και αποτελεί μια από τις συχνότερα πραγματοποιούμενες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Με τη ρινοπλαστική μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί το μέγεθος της μύτης, να διορθωθούν ατέλειες στο ακρορρίνιο ή στη ράχη της μύτης, να μειωθεί το μέγεθος των ρουθουνιών, να διορθωθεί η γωνία ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος, να αποκατασταθούν τυχόν συγγενείς ή μετατραυματικές δυσμορφίες, αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα αναπνοής. Στόχος όμως πάντα είναι η εμφάνιση της μύτης να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σε ποια ηλικία γίνεται;
Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία, αλλά συνιστάται συνήθως να γίνεται μετά την ηλικία των 15-16 ετών, οπότε και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της μύτης.

Πώς γίνεται;
Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Οι τομές είναι εσωτερικές και δεν φαίνονται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις με δύσκολα προβλήματα μπορεί να γίνει μία μικρή εξωτερική τομή κάτω από τη μύτη για να διευκολύνει την πρόσβαση στα εσωτερικά στοιχεία της. Ακόμα και τότε όμως η τομή μετά από μερικούς μήνες γίνεται ανεπαίσθητη.
Το σχήμα της μύτης εξαρτάται από το σκελετό της που στο ανώτερο τμήμα του αποτελείται από οστά, ενώ στο κατώτερό του από χόνδρους. Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής μπορεί να αφαιρεθούν ή να προστεθούν μικρά τμήματα χόνδρων, ενώ ο οστέινος σκελετός διορθώνεται με ειδικά εργαλεία, ώστε η μύτη να λάβει το επιθυμητό σχήμα.
Εάν τα ρουθούνια είναι πολύ μεγάλα μπορεί να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι δέρματος στη βάση τους ώστε να έρθουν πιο κοντά.
Εάν υπάρχει αναπνευστικό πρόβλημα λόγω στραβού διαφράγματος ή υπερτροφικών κογχών μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και πλαστική του διαφράγματος ή πλαστική των κογχών.
Η μύτη «ταμπονάρεται» εσωτερικά με βαζελινούχες γάζες και καλύπτεται εξωτερικά με ένα μικρό νάρθηκα.

Τι να περιμένω μετεγχειρητικά;
Όπως ήδη αναφέρθηκε η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες και συνήθως μπορείτε να πάτε σπίτι σας το ίδιο απόγευμα. Τα ταμπόν αφαιρούνται την επομένη του χειρουργείου ενώ ο νάρθηκας παραμένει για μία εβδομάδα. Τα ράμματα που τοποθε-τούνται εσωτερικά είναι απορροφήσιμα, ενώ εάν γίνουν εξωτερικές τομές τα ράμματα αφαιρούνται σε μία εβδομάδα.
Αμέσως μετά την επέμβαση η μύτη σας θα είναι βουλωμένη, σαν βαρύ συνάχι, και αναμένεται να εμφανιστεί οίδημα πάνω και γύρω από τη μύτη και μικρές μελανιές στα κάτω βλέφαρα. Αυτά μπορούν να περιοριστούν με κρύες κομπρέσες κατά το πρώτο μετεγχειρητικό 24ωρο. Το οίδημα παραμένει συνήθως για 3-4 εβδομάδες ενώ οι μελανιές φεύγουν μετά από 5-7 μέρες.
Πόνος συνήθως δεν υπάρχει, παρά μόνο ένα βάρος και μία δυσφορία που αντιμετωπίζονται εύκολα με αναλγητικά τύπου Depon (η ασπιρίνη απαγορεύεται γιατί προκαλεί αιμορραγία).

Τι μπορεί να πάει στραβά;
Μικρή αιμορραγία είναι συνήθης τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση και αντιμετωπίζεται συνήθως εύκολα με ελαφρά πίεση. Επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όπως σε κάθε επέμβαση και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Η αισθητικότητα στο ακρορρίνιο είναι φυσικό να είναι μειωμένη μετεγχειρητικά, επανέρχεται όμως μέσα σε μερικούς μήνες.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις φυσιολογικές δραστηριότητές μου;
Ήδη από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα αλλά καλό θα είναι να μην κάνετε δουλειές για μία εβδομάδα. Ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα, και συνιστάται προσοχή για τυχόν τραυματισμούς τουλάχιστον για 2-3 ακόμα εβδομάδες. Εάν φοράτε γυαλιά πρέπει να προσέχετε για 4 εβδομάδες. Επιστροφή στην εργασία σας αναμένεται μετά από 5-7 μέρες ενώ πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από ένα μήνα.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας