Αποκατάσταση κοιλιάς-κορμού μετά από μαζική απώλεια βάρους

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει εξελιχτεί σε πραγματική επιδημία. Οι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Άνω του 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ άνω του 30% θεωρούνται παχύσαρκοι. Η κατάσταση στη χώρα μας δεν βρίσκεται στα ίδια τραγικά επίπεδα, αλλά η υιοθέτηση του “δυτικού” τρόπου ζωής μεταβάλλει σιγά σιγά τα δεδομένα και στη χώρα μας προς το χειρότερο.
Η ύπαρξη μεγάλης-κρεμάμενης κοιλίας αποτελεί συχνό πρόβλημα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες μετά από μαζική απώλεια βάρους. Η εικόνα είναι σχεδόν πάντα η ίδια: συγκέντρωση λίπους στο υπογάστριο, προπέτεια του κοιλιακού τοιχώματος, χαλάρωση του δέρματος με αντιαισθητικές «δίπλες» και εμφάνιση ραγάδων από την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Η αποκατάσταση της κοιλιάς μετά από μαζική απώλεια βάρους είναι μία επέμβαση σχεδιασμένη για να επαναφέρει τη φυσιολογική εικόνα του κοιλιακού τοιχώματος, εξαφανίζοντας τις αντιαισθητικές «δίπλες», ενισχύοντας τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος και αντιμετωπίζοντας και τις ραγάδες που βρίσκονται στο υπογάστριο.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση της κοιλιάς μετά από μαζική απώλεια βάρους;
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο και μέθη και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Γίνεται μία τομή μεταξύ των δύο λαγόνιων οστών, πάνω από το εφήβαιο, στη λεγόμενη «γραμμή του μπικίνι», όπου κρύβεται από το εσώρουχο ή το μαγιώ.

Στη συνέχεια το δέρμα και το λίπος του υπογαστρίου ανασηκώνονται μέχρι τον ομφαλό, γίνεται μία τομή γύρω από αυτόν ώστε να παραμείνει ανενόχλητος στη θέση του, και η παρασκευή συνεχίζεται προς τα πάνω μέχρι κάτω από τις πλευρές.

Οι κοιλιακοί μυς που έχουν χαλαρώσει συσφίγγονται και ράβονται μαζί στη μέση γραμμή, όπως ήταν αρχικά, ενισχύοντας το κοιλιακό τοίχωμα και λεπταίνοντας τη μέση.

Τέλος, η περίσσεια δέρματος και λίπους αφαιρείται μαζί με τις ραγάδες που βρίσκονται κάτω από τον ομφαλό, ο ομφαλός επαναφέρεται στη θέση του μέσα από μια μικρή τομή και ο κρημνός τεντώνεται προς τα κάτω και ράβεται με απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα. Συνήθως τοποθετούνται δύο μικρές παροχετεύσεις δεξιά και αριστερά που παραμένουν μέχρι να σταματήσει η παραγωγή υγρών (3-5 ημέρες).

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η επέμβαση παίρνει περίπου 3 ώρες. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να παραμείνετε στην κλινική για 1-2 ημέρες. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά από το στόμα ή από τον ορό. Την ημέρα της επέμβασης θα την περάσετε κυρίως στο κρεβάτι με τα πόδια λυγισμένα. Από την επόμενη του χειρουργείου θα αρχίσετε να σηκώνεστε για μικρές βόλτες. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται συνήθως μετά 3-5 ημέρες. Τις πρώτες εβδομάδες απαιτείται επίσης η χρήση ειδικής ζώνης για την υποστήριξη του κοιλιακού τοιχώματος και για την πρόληψη συγκέντρωσης υγρών κάτω από το δέρμα.

Τα ράμματα είναι συνήθως εσωτερικά και απορροφήσιμα, οπότε δεν χρειάζονται κόψιμο. Οι ουλές αρχικά θα είναι κόκκινες και λίγο σκληρές και σιγά-σιγά θα μαλακώσουν, θα γίνουν ροζ και τελικά θα ασπρίσουν αφήνοντας μικρό σημάδι που κρύβεται από το εσώρουχο ή το μαγιώ.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις δραστηριότητές μου;
Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση θα την περάσετε στο σπίτι με περιορισμένη δραστηριότητα. Το περπάτημα συνιστάται αλλά δουλειές δεν επιτρέπονται. Από τη δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσετε να αυξάνετε τη δραστηριότητά σας και μετά τις 2 εβδομάδες μπορείτε να επιστρέψετε σε ελαφρά εργασία. Πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 4-6 εβδομάδες.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας