Ουλές ακμής

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβεία. Λόγω της φλεγμονώδους φύσης της νόσου, πολύ συχνά η ακμή αφήνει ουλές, κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Οι ουλές της ακμής μπορεί να προκαλέσουν έντονη ψυχολογική και συναισθηματική επιβάρυνση, με σημαντική επίπτωση στην κοινωνική ζωή του πάσχοντος.

Πόσα είδη ουλών ακμής υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο είδη ουλών ακμής:
– υπερτροφικές ουλές ακμής ή χηλοειδή. Οι ουλές αυτές προκαλούνται από την υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου κατά τη διαδικασία της επούλωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξογκωμένων ουλών
– ατροφικές ουλές ακμής. Οι ουλές αυτές προκαλούνται από την καταστροφή των ιστών του δέρματος λόγω της φλεγμονής. Οι ατροφικές ουλές μπορεί να είναι στενές και εμβυθισμένες σαν να έχουν προκληθεί από παγοκόφτη (ουλές ice-pick) ή πλατιές και εμβυθισμένες όπως οι ουλές της ανεμοβλογιάς (ουλές box-car).

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές ακμής;
Οι παραπάνω κατηγορίες ουλών ακμής εμφανίζοναι συνήθως σε συνδυασμό, και η αντιμετώπισή τους γίνεται εξατομικευμένα, ανάλογα με την έκταση και τη φύση του προβλήματος. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης,  στην αναδιάταξη των ινών του κολλαγόνου (remodelling) και στην αντικατάσταση των ινών κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ (που χαρακτηρίζει τις ουλές) από ίνες κολλαγόνου τύπου I και II που χαρακτηρίζουν το φυσιολογικό δέρμα.

Ποιές θεραπείες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής;
– Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Χρησιμοποιείται για να γεμίσει και να ανασηκώσει ατροφικές (εμβυθισμένες) ουλές αποκαθιστώντας την ομοιογένεια του δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα αλλά η διάρκειά τους είναι περιορισμένη (1-2 έτη)

– Χημικό peeling. Η θεραπεία των ουλών ακμής με χημικό peeling αποσκοπεί απομάκρυνση των επιφανεικών στιβάδων του δέρματος και στη λείανση των ουλών ακμής. Απαιτούνται συνήθως αρκετές συνεδρίες και γίνεται συνδυασμός με άλλες θεραπείες όπως το Fractional CO2 Laser.
– Fractional CO2 Laser. Αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και ταυτόχρονα ασφαλείς θεραπείες για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Αποσκοπεί στη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος βοηθώντας στην ομαλοποίηση των ατροφικών ουλών, και ταυτόχρονα στην αναδιάταξη των ινών κολλαγόνου στις υπερτροφικές ουλές, χωρίς να καταστρέφει ή να λεπταίνει το δέρμα. ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-8 θεραπείες με μεσοδιάστημα 3-4 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά καθώς παράγεται όλο και περισσότερο κολλαγόνο ομαλοποιώντας την εικόνα του δέρματος.
– Αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma – PRP). Αποτελεί μία από τις πλεόν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής, καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπλαση της επιδερμίδας επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδίως όταν συνδυάζεται με Fractional CO2 Laser.

Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία;
Κάθε θεραπεία από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, σημασία έχει όμως να κατανοήσουμε ότι η θεραπεία των ουλών ακμής δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μία ή δύο συνεδρίες, αλλά απαιτούνται πολλές συνεδρίες και συνδυασμός θεραπείων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας