Βασικοκυτταρικό Επιθηλίωμα (BCC)

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα ή καρκίνωμα (Basal Cell Carcinoma – BCC) είναι ο συχνότερος καρκίνος της λευκής φυλής. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά, πιο συχνά εμφανίζεται στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές όπως είναι το πρόσωπο.

Οφείλεται κυρίως στην χρόνια έκθεση στον ήλιο και γι’αυτό αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα εφόσον υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση οι άλλοι παράγοντες που να καθιστούν το δέρμα τους ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα δεν συμπεριφέρεται σαν κανονικός καρκίνος γιατί δεν κάνει ποτέ μεταστάσεις και απλώς μεγαλώνει τοπικά καταστρέφοντας τους γύρω ιστούς.

Το πιο πρώιμο σημάδι μπορεί να είναι μια κόκκινη επίπεδη επιφάνεια, ένα μικρό ογκίδιο, ένα μικρό σημείο που αιμορραγεί όταν έρχεται σε επαφή με την πετσέτα, ένα μικρό έλκος (πληγή), ή μια κρούστα στο δέρμα η οποία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επουλώνεται.
Αντιμετωπίζεται συνήθως χειρουργικά αλλά σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες, κρυοθεραπεία ή καυτηρίαση.
Εφόσον αφαιρεθεί πλήρως δεν απαιτείται παρακολούθηση.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας