Χημικό peeling

Το δέρμα του προσώπου μας είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανσή του, με αποτέλεσμα  την εμφάνιση ρυτίδων, δυσχρωμιών, μαύρων κύκλων και χαλάρωσης.

Τι είναι το χημικό peeling;
Το χημικό peeling (chemical peel) είναι μία θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα διάλυμα κάποιου οξέως για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της εμφάνισής του. Το χημικό peeling είναι μία από τις αρχαιότερες δερματολογικές θεραπείες, καθώς έχει βρεθεί ότι εφαρμοζόταν στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Ελλάδα.

Σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το χημικό peeling;
Το χημικό peeling χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων του δέρματος όπως η φωτογήρανση, οι λεπτές ρυτίδες και γραμμές, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες και το μέλασμα, οι ουλές ακμής, και κάποιες προκαρκινικές καταστάσεις του δέρματος.

Σε ποιές περιοχές γίνεται;
Το χημικό peeling εφαρμόζεται συνήθως στο πρόσωπο, το  λαιμό, το ντεκολτέ και τη ράχη των χεριών.

Πώς γίνεται το χημικό peeling;
Το χημικό peeling γίνεται με την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος (συνήθως κάποιου οξέως) στο δέρμα για ορισμένη ώρα, με αποτέλεσμα την πρόκληση ενός ελεγχόμενου χημικού εγκαύματος, βοηθώντας έτσι στην απολέπιση των εξωτερικών στιβάδων του δέρματος.

Πόσα είδη χημικών peeling υπάρχουν;
Υπάρχουν τρία βασικά είδη χημικών peeling:
– τα επιφανειακά χημικά peeling που πραγματοποιούνται με οξέα φρούτων (υδροξυοξέα ή AHA) και άλλα ασθενή οξέα. Τα διαλύματα αυτά επιδρούν μόνο στις πιο εξωτερικές στιβάδες του δέρματος προκαλώντας μια ήπια απολέπιση που φρεσκάρει το δέρμα και βελτιώνει την εμφάνιση ήπιων δυσχρωμιών.
– τα χημικά peeling ενδιάμεσου βάθους που πραγματοποιούνται με γλυκολικό (glucolic acid) και τριχλωροξικό (TCA) οξύ και επιδρούν στις εξωτερικές και τις μεσαίες στιβάδες του δέρματος, απομακρύνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα. Η θεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση κηλίδων του δέρματος, λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μερικών προκαρκινικών καταστάσεων του δέρματος όπως η ακτινική υπερκεράτωση.
– τα βαθιά χημικά peeling που πραγματοποιούνται με πυκνά διαλύματα τριχλωροξικού οξέως (TCA) και φαινόλη και επιδρούν στις μεσαίες και βαθύτερες στιβάδες του δέρματος απομακρύνοντας τα τραυματισμένα δερματικά κύτταρα. Η θεραπεία βοηθά στη βελτίωση μέτριων και βαθιών ρυτίδων, κηλίδων, επιφανειακών ουλών και περιοχών του δέρματος με έντονη φωτογήρανση (βλάβες από την έκθεση στον ήλιο). Τα βαθιά peeling εφαρμόζονται μόνο στο πρόσωπο και μόνο μία φορά.
Όσο πιο βαθύ είναι το χημικό peeling τόσο πιο έντονα είναι τα αποτελέσματά του, αλλά και τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος αποθεραπείας, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται μέχρι να επανέλθει το δέρμα.

 

Τι να περιμένω μετά από το χημικό peeling;
Η εξέλιξη και ο χρόνος αποθεραπείας του χημικού peeling εξαρτάται από το βάθος του peeling.
– τα επιφανειακά χημικά peeling απαιτούν 1-7 ημέρες μέχρι την πλήρη επούλωσή τους. Η περιοχή της θεραπείας εμφανίζει μία ήπια ερυθρότητα και το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει ελαφρά. Απαιτείται η τακτική εφαρμογή ενυδατικής και αναπλαστικής κρέμας καθώς και η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού. Η χρήση makeup επιτρέπεται μετά από 2-3 ημέρες.
– τα ενδιαμέσου βάθους χημικά peeling απαιτούν 7-14 ημέρες μέχρι την πλήρη επούλωσή τους. Η περιοχή της θεραπείας αρχικά είναι ερυθρή και οιδηματώδης και σχηματίζεται μία καφέ/γκρί κρούστα η οποία αποπίπτει τις επόμενες ημέρες. Το δέρμα πρέπει να διατηρείται υγρό με καθημερινό πλύσιμο και την συνεχή εφαρμογή ειδικών αλοιφών. Συνιστάται επίσης η λήψη προληπτικής αντιερπητικής θεραπείας από το στόμα. Η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται για 3-4 εβδομάδες. Η χρήση makeup επιτρέπεται μετά από 5-7 ημέρες.
– τα βαθιά χημικά peeling απαιτούν 2-4 εβδομάδες μέχρι την πλήρη επούλωσή τους. Η περιοχή της θεραπείας διατηρείται συνήθως κλειστή και το πρόσωπο πρέπει να πλένεται με ήπιο αντισηπτικό ή αραιό διάλυμα ξυδιού 4-6 φορές ημερησίως, ακολουθούμενο από την εφαρμογή ειδικής αλοιφής. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες εφαρμόζεται παχιά ενυδατική κρέμα.  Η λήψη προληπτικής αντιερπητικής θεραπείας από το στόμα είναι υποχρεωτική για 10-14 ημέρες. Η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται για 3-6 μήνες, ενώ η χρήση makeup επιτρέπεται μετά από 2-3 εβδομάδες.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;
Όσο πιο βαθύ είναι το χημικό peeling τόσο πιο έντονα είναι τα αποτελέσματά του, αλλά και τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος αποθεραπείας και μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το δέρμα μετά από ένα χημικό peeling είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο και μπορεί να εμφανίσει δυσχρωμίες. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το βάθος του χημικού peeling που εφαρμόστηκε.
Τα μεσαίου και μεγάλου βάθους χημικά peeling μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ουλών, ιδίως αν επισυμβεί κάποια μόλυνση, γι’αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η σχολαστική τήρηση των οδηγιών που σας δίνονται μετά τη θεραπεία.
Η επανεμφάνιση έρπητα στα χείλη είναι συχνή μετά από χημικά peeling μεσαίου και μεγάλου βάθους, γι’αυτό συνιστάται η λήψη προληπτικής αντιερπητικής θεραπείας από το στόμα.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας