Κρυολιπόλυση

Το τοπικό πάχος αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και άνδρες. Αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τα λεγόμενα “ψωμάκια” αποτελούν περιοχές με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού λιποκυττάρων. Με τη δίαιτα και τη γυμναστική δυστυχώς δεν μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων, αλλά μόνο ο όγκος του λίπους που είναι αποθηκευμένο σε καθένα από αυτά, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην λύνεται ακόμα και με εντατική δίαιτα και άσκηση.

Τι είναι η κρυολιπόλυση;
Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος μείωσης του τοπικού λίπους μέσω της παρατεταμένης έκθεσης των λιποκυττάρων σε ελεγχόμενη ψύξη.
Μελέτες που έγιναν στο πανεπιστήμιο Harvard στο τέλος της δεκαετίας του 2000 έδειξαν ότι τα λιποκύτταρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο ψύχος σε σχέση με άλλα κύτταρα που βρίσκονται γύρω τους (δέρμα, μυς, αγγεία, νεύρα). Εάν λοιπόν τα λιποκύτταρα υποβληθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, επέρχεται ελεγχόμενος βιολογικός θάνατος των κυττάρων αυτών, που ονομάζεται απόπτωση, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Τα κατεστραμμένα λιποκύτταρα αποβάλλονται στη συνέχεια με απόλυτα φυσιολογική διαδικασία μέσω του λεμφικού συστήματος, όπως τα λίπη από τις τροφές.
Η θεραπεία είναι ασφαλής, στηρίζεται σε φυσικές διαδικασίες και ιδιότητες του οργανισμού και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Εφαρμόζεται από το 2010 και έχει λάβει έγκριση FDA από τις ΗΠΑ.

Πώς γίνεται η κρυολιπόλυση;
Η κρυολιπόλυση γίνεται με μία συσκευή που διαθέτει ειδικές κεφαλές που συλλαμβάνουν, αναρροφούν και στη συνέχεια ψύχουν τον λιπώδη ιστό. Συγκεκριμένα, οι κεφαλές έχουν σύστημα αναρρόφησης που “ρουφά” την υπό θεραπεία περιοχή μέσα στον ψυχρό θάλαμο θεραπείας. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ισχυρή ψύξη στην περιοχή που βρίσκεται στον θάλαμο θεραπείας (μέχρι -9οC) για 45-60 λεπτά. Τα λιποκύτταρα κρυσταλλοποιούνται και ενεργοποιείται η φυσιολογική διαδικασία της απόπτωσης, ενώ οι γειτονικοί ιστοί παραμένουν ανεπηρέαστοι.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;
Η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικίλες περιοχές του σώματος όπως χέρια, πλάτη, μέση, κοιλιά, γλουτούς, μηρούς.
Ενδείκνυται σε άτομα με φυσιολογικό βάρος και επίμονο τοπικό πάχος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη διατροφή, ούτε με την άσκηση.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 1 ώρα, αλλά ουσιαστικά εξαρτάται από την ανατομική θέση και την ποσότητα του λίπους που υπάρχει στην περιοχή.

Ποια είναι η αίσθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Με την έναρξη της θεραπείας και για 5-6 λεπτά ο/η ασθενής μπορεί να νιώσει μια παροδική ενόχληση λόγω της ισχυρής αναρρόφησης και της ψύξης. Στη συνέχεια όμως η περιοχή αναισθητοποιείται λόγω του ψύχους και η θεραπεία είναι ανώδυνη.

Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία;
Αμέσως μετά τη θεραπεία η περιοχή φαίνεται ερυθρή και οιδηματώδης από την αναρρόφηση και την ψύξη, ενω συχνά υπάρχουν μώλωπες και υπαισθησία. Ακολουθεί έντονο μασάζ για περίπου 5 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα κρυσταλλοποιημένα λιπίδια και να επανέλθει η κυκλοφορία στην περιοχή. Τις πρώτες μέρες μετά την θεραπεία μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα στην περιοχή και να φαίνεται χειρότερα από ότι πριν τη θεραπεία. Μετά από 2-3 εβδομάδες όμως αρχίζει σταδιακά η απομάκρυνση των λιποκυττάρων, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από 3-4 μήνες.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται και πόσο συχνά μπορεί κανείς να κάνει τη θεραπεία;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του λίπους μετά από μία και μόνη θεραπεία φτάνει το 20-25%. Ανάλογα με την περιοχή και το πρόβλημα που παρουσιάζεται η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία ή εφόσον κριθεί απαραίτητο να γίνουν και επιπλέον θεραπείες. Τα αποτελέσματα της θεραπεία αρχίζουν να φαίνονται μετά από 2-3 εβδομάδες και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται μετά από 2-4 μήνες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
Η επιστροφή στις δραστηριότητές σας είναι άμεση και δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κρυολιπόλυση;
Σοβαρές παρενέργειες δεν υπάρχουν. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μώλωπες λόγω της αναρρόφησης, οι οποίοι υποχωρούν σε 5-7 ημέρες. Συνήθως υπάρχει υπαισθησία στην περιοχή της θεραπείας, η οποία διαρκεί 3-4 εβδομάδες.

Υπάρχουν αντενδείξεις στην κρυολιπόλυση;
Η θεραπεία αντενδείκνυται σε εγκυμονούσες γυναίκες, σε ασθενείς με ενεργό δερματική νόσο στην περιοχή, σε σθενείς με αλλεργία στο κρύο, κρυοσφαιριναιμία, διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, πεμφυγοειδές και σύνδρομο Raynaud.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας