Fractional CO2 Laser για ανάπλαση προσώπου

Το Fractional CO2 Laser είναι ένα laser που κάνει ουσιαστική ανάπλαση του δέρματος με τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των ιατρικών laser, γιατί εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των laser ανάπλασης περιορίζοντας στο ελάχιστο τα μειονεκτήματά τους.

Πώς λειτουργεί;
Το Laser CO2 (διοξειδίου του άνθρακος) αποτελούσε τη ναυαρχίδα των laser ανάπλασης για πολλά χρόνια, είχε όμως σημαντικές παρενέργειες ιδίως σε σκούρα δέρματα, και σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Στην προσπάθεια να μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του laser αυτού, οι επιστήμονες “‘έσπασαν” την ακτίνα του laser σε χιλιάδες μικρότερες ακτίνες, που με τη βοήθεια ενός scanner υψηλής ακριβείας “σαρώνουν” το δέρμα αφήνοντας περιοχές στην επιφάνεια του δέρματος στην οποία κάνουμε τη θεραπεία, που είναι ανέπαφες από την ενέργεια του laser. Οι περιοχές αυτές που δεν έχουν υποστεί βλάβη από το laser καλύπτουν το 80-90% της επιφάνειας του δέρματος! Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες κατάφεραν να βοηθήσουν το δέρμα να επουλώνεται εξαιρετικά γρήγορα, σε 3-5 ημέρες, χωρίς παρενέργειες. Ταυτόχρονα όμως ανακάλυψαν, ότι με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια του laser φτάνει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος αντί να καταναλώνεται στην επιφάνεια, ενεργοποιώντας έτσι τους ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, κάνοντας έτσι το δέρμα μας πιο σφριγηλό και νεανικό.

Πότε και σε ποιές περιοχές εφαρμόζεται;
Το Fractional CO2 Laser είναι ιδανικό για την ανάπλαση του προσώπου, την αντιμετώπιση  της ήπιας χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, τη φωτογήρανση, τις λεπτές και μεσαίες ρυτίδες του προσώπου, τις ρυτίδες του καπνιστού, ενώ αποτελεί επίσης εξαιρετική θεραπεία για τις ουλές ακμής, τις ουλές γενικότερα, και τις ραγάδες. Χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία στη χαλάρωση του δέρματος στο σώμα (π.χ. κοιλιά, μηροί, μπράτσα), και σε κάποιες περιπτώσεις μελαχρώσεων.

Πώς γίνεται;
Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια μιας αναισθητικής κρέμας και είναι πρακτικά ανώδυνη. Το δέρμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει σαρώνεται σταδιακά από το laser δημιουργώντας μικρές κάθετες στήλες θεραπείας με ενδιάμεσα κενά φυσιολογικού δέρματος. Οι στήλες αυτές των μικροσκοπικών εγκαυμάτων επουλώνονται ταχύτατα με ταυτόχρονη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες, ενώ η θερμότητα που διαχέεται στους γύρω ιστούς προάγει την άμεση ρίκνωση του υπάρχοντος κολλαγόνου.

Τι να περιμένω μετά την θεραπεία;
Αμέσως μετά την θεραπεία το δέρμα παρουσιάζει μια ερυθρότητα και εμφανίζει μικρές τελίτσες που αντιστοιχούν στις κάθετες στήλες της θεραπείας. Τις πρώτες 2 ώρες μετά την θεραπεία υπάρχει μία αίσθηση παρόμοια με το ηλιακό έγκαυμα. Τις πρώτες αυτές ώρες εφαρμόζεται στο δέρμα ένα ειδικό μίγμα που περιέχει λίγη κορτιζόνη για να καταπραϋνει το έγκαυμα. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια αναπλαστική κρέμα μέχρι το δέρμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Η ερυθρότητα μπορεί να διαρκέσει 1-3 ημέρες και μπορεί να καλυφθεί με make up. Τα ίχνη από τις τελίτσες εξαφανίζονται συνήθως στις 5 ημέρες. Μετά την δεύτερη ημέρα μπορεί να κανείς να επανέλθει στις δραστηριότητές του με λίγο make up.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την θεραπεία;
Το δέρμα μετά από την θεραπεία Fractional CO2 Laser είναι πολύ ευαίσθητο στον ήλιο. Για τον λόγο οι θεραπείες αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας. Το πρώτο 24ωρο καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα γιατί τυχόν εφίδρωση μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια από διόγκωση των ιδρωτοποιών αδένων. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια μας να είναι καθαρά όταν πιάνουμε το πρόσωπό μας για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση. Εάν υπάρχει ιστορικό επιχείλιου έρπη θα πρέπει να ληφθεί προληπτική αντιερπητική αγωγή για να μην υπάρξει αναζωπύρωση από την θεραπεία.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα και πόσες θεραπείες χρειάζονται;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα λόγω της άμεσης ρίκνωσης του κολλαγόνου, αλλά η πραγματική ανάπλαση εμφανίζεται μετά από 4 εβδομάδες και συνεχίζει να βελτιώνεται για 3-4 μήνες. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από το πρόβλημα και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς η δράση τους είναι αθροιστική. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 2-3 θεραπείες κάθε χρόνο.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας