Δερματικές βλάβες στα παιδιά

Οι σπίλοι (γνωστοί και ως ελιές) είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που προέρχονται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν την μελανίνη που δίνει το χρώμα στο δέρμα μας. Οι σπίλοι διακρίνονται σε συγγενείς, που είναι δηλαδή εμφανείς κατά τη γέννηση, ή γίνονται αντιληπτοί μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, και σε επίκτητους, που εμφανίζονται κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής.

Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς-κληρονομικούς παράγοντες, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισης του είναι αυξημένη στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι σπίλοι, όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος, αλλά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιατρικής απόψεως γιατί μπορεί να μοιάζουν οπτικά με το μελάνωμα, που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και κάποιοι από αυτούς, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσουν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μελάνωμα.

Για τους λόγους αυτούς οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο σπίλο θα πρέπει να εκτιμάται από δερματολόγο και αν κριθεί ότι ο σπίλος είναι ύποπτος θα πρέπει να παραπέμπεται σε πλαστικό χειρουργό για χειρουργική αφαίρεση.

Εκτός από τις περιπτώσεις όπου κάποιος σπίλος θεωρείται ύποπτος για εξαλλαγή, ένας σπίλος μπορεί να αφαιρεθεί επειδή βρίσκεται σε σημείο που τραυματίζεται συχνά, επειδή ενοχλεί στην καθημερινότητα του ασθενούς λόγω θέσης και μεγέθους ή απλά επειδή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή.

Μια ειδική κατηγορία σπίλων που εμφανίζεται στα παιδιά και μπορεί να απασχολήσει τον πλαστικό χειρουργό είναι οι γιγαντιαίοι συγγενείς μελαγχρωματικοί σπίλοι (>20 εκατοστά) που έχουν ένα μικρό κίνδυνο εξαλλαγής σε μελάνωμα και συνιστάται η αφαίρεσή τους κατά την παιδική ηλικία.

Ένας άλλος τύπος σπίλου που μπορεί να μας απασχολήσει στην παιδική ηλικία είναι ο σμηγματογόνος σπίλος ή σπίλος του Jadassohn. Ο σπίλος αυτός είναι συγγενής (υπάρχει δηλαδή κατά τη γέννηση), εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής ως άτριχη κίτρινη-πορτοκαλί πλάκα, και έχει ένα πολύ μικρό κίνδυνο εξαλλαγής σε βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα και γι’αυτό συνιστάται η αφαίρεσή του.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας