Lifting Μετώπου-Φρυδιών (Browlift)

Με την πάροδο του χρόνου όλοι οι ιστοί του σώματος υφίστανται αλλοιώσεις, που συνολικά αποκαλούνται γήρας. Τα αποτελέσματα του γήρατος είναι ιδιαίτερα εμφανή στο πρόσωπο, όπου το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητα και τη σπαργή του και χαλαρώνει, και λόγω της βαρύτητας όλα τα στοιχεία του προσώπου εμφανίζουν μία πτώση.
Τα πρώτα σημάδια της γήρανσης συχνά εμφανίζονται στο μέτωπο και τα φρύδια, όπου, λόγω της χαλάρωσης σχηματίζονται ρυτίδες, ενώ τα φρύδια «πέφτουν» λόγω της βαρύτητας, δίνοντας στο πρόσωπο μια εικόνα κουρασμένη και λυπημένη

Τι είναι το μετωπιαίο lifting ή ανόρθωση μετώπου;
Το μετωπιαίο lifting ή ανόρθωση μετώπου είναι η επέμβαση που αποκαθιστά την εικόνα του ανωτέρου τμήματος του προσώπου. Η επέμβαση διορθώνει την πτώση των φρυδιών και βελτιώνει τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου. Μπορεί να γίνει μόνο του ή, συχνότερα, συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως facelift ή βλεφαροπλαστική, για τη συνολική αποκατάσταση της εικόνας του προσώπου.

Είμαι κατάλληλος ασθενής για μετωπιαίο lifting;
Το μετωπιαίο lifting γίνεται συνήθως στην ηλικία των 40-60 για να βελτιώσει τα σημάδια της γήρανσης στο ανώτερο τριτημόριο του προσώπου. Μπορεί όμως να βοηθήσει ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν έντονες ρυτίδες στο μέτωπο και χαμηλά ή “πεσμένα” φρύδια. Ένας εύκολος τρόπος για να δείτε το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει το μετωπιαίο lifting στο προσωπό σας είναι να βάλετε τα χέρια σας πάνω από τα φρύδια και στο πλάι των ματιών και να σηκώσετε απαλά το δέρμα προς τα πάνω.

Πώς γίνεται το μετωπιαίο lifting;
Το μετωπιαίο lifting μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, κάθε μία από τις οποίες είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέθη με τοπική αναισθησία.

Οι τρείς κυριότερες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι:
-το κλασσικό ή ανοικτό μετωπιαίο lifting,
-το ελάχιστα επεμβατικό μετωπιαίο lifting, και
-το ενδοσκοπικό μετωπιαίο lifting.

Η βασική διαφορά μεταξύ των διαφόρων τεχνικών είναι η θέση και το μέγεθος των τομών που χρησιμοποιούνται, καθώς και η έκταση της διόρθωσης που μπορεί να επιτευχθεί.
Στο κλασσικό ή ανοικτό μετωπιαίο lifting γίνεται μια τομή στο πάνω μέρος του τριχωτού, από το ένα αυτί μέχρι το άλλο, που κρύβεται μέσα στα μαλλιά. Μέσα από την τομή αυτή κόβονται ή καυτηριάζονται σε διάφορα σημεία οι μυς που προκαλούν τις ρυτίδες του μετώπου, αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και σηκώνονται τα φρύδια, χαρίζοντας στο μέτωπο μια πιο λεία και νεανική εμφάνιση.

Στο ελάχιστα επεμβατικό μετωπιαίο lifting, γίνεται από μια μικρή τομή (4 εκ) σε κάθε βρεγματική χώρα ψηλά μέσα στα μαλλιά. Μέσα από τις δύο αυτές τομές σηκώνονται τα φρύδια στην επιθυμητή θέση, αλλά δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά ελάχιστο δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται εσωτερικά ράμματα για τη διατήρηση του αποτελέσματος.
Στο ενδοσκοπικό μετωπιαίο lifting γίνονται 3-4 τομές μήκους 1 εκ μέσα στα μαλλιά. Από εκεί εισάγεται το ενδοσκόπιο και ειδικά εργαλεία για τη βελτίωση των ρυτίδων του μετώπου και την ανόρθωση των φρυδιών. Η ενδοσκοπική τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί πολύ μικρές τομές, αλλά, λόγω της φύσης της δεν μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ διαφορετική για έναν ασθενή που έχει υποβληθεί σε ανοικτό μετωπιαίο lifting σε σχέση με έναν ασθενή που έχει υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατικό ή ενδοσκοπικό μετωπιαίο lifting. Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες, και, όπως ήδη αναφέρθηκε, πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία. Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι συνήθως απαραίτητη, αλλά συνιστάται για τον καλύτερο έλεγχο της μετεγχειρητικής πορείας.
Μετά από ένα κλασσικό ή ανοικτό μετωπιαίο lifting παρατηρείται σημαντικό οίδημα και μώλωπες στο μέτωπο, που μπορεί να επεκταθούν και στα βλέφαρα και τις παρειές. Συνιστάται να κρατάτε το κεφάλι σε ψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα όταν ξαπλώνετε, για 2-3 ημέρες, για τον περιορισμό του οιδήματος. Η χρήση κρύων κομπρεσών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μούδιασμα περιμετρικά της τομής και ήπιος πόνος που αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά. Καθώς τα νευράκια που έχουν κοπεί αρχίζουν να επανέρχονται, ο πόνος αντικαθίσταται από φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες μέχρι να υποχωρήσουν πλήρως. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται συνήθως μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Στις λιγότερο επεμβατικές μεθόδους το οίδημα και οι μελανιές είναι πολύ πιο περιορισμένες και η όλη μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ πιο ήπια.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάνηψη διαφέρει από άττοο σε άτομο και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκταση της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Ντους και λούσιμο επιτρέπονται μετά από 1-2 ημέρες, ενώ η χρήση make-up επιτρέπεται μετά από τρεις ημέρες. Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, το βαθύ σκύψιμο και την άρση βαρών κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο. Επιστροφή σε ήπιες δραστηριότητες αναμένεται σε 7-10 ημέρες. Η έντονη σωματική δραστηριότητα και η γυμναστική όμως πρέπει να αποφεύγονται για αρκετές εβδομάδες. Αποφύγετε επίσης την έκθεση στον ήλιο τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, και γενικότερα φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας με ένα καλό αντιηλιακό.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας