Lifting Προσώπου (Facelift)

Με την πάροδο του χρόνου όλοι οι ιστοί του σώματος υφίστανται αλλοιώσεις, που συνολικά αποκαλούνται γήρας. Τα αποτελέσματα του γήρατος είναι ιδιαίτερα εμφανή στο πρόσωπο, όπου το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητα και τη σπαργή του και χαλαρώνει, και λόγω της βαρύτητας όλα τα στοιχεία του προσώπου εμφανίζουν μία πτώση. Έτσι, εμφανίζονται ρυτίδες γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»), τα ζυγωματικά «αδειάζουν», οι ρινοπαρειακές αύλακες γίνονται βαθύτερες, εμφανίζονται τα λεγόμενα «προγούλια», οι γωνίες του στόματος πέφτουν και εμφανίζουν βαθιές ρυτίδες («ρυτίδες μαριονέτας») και το δέρμα σχηματίζει πτυχές από τη χαλάρωση. Στο μέτωπο, λόγω της χαλάρωσης σχηματίζονται ρυτίδες ενώ τα φρύδια «πέφτουν» λόγω της βαρύτητας, και στο λαιμό εμφανίζεται το λεγόμενο «διπλοσάγονο» καθώς και έντονες κάθετες πτυχές («μπάντες») από τη χαλάρωση του πλατύσματος.

Τι είναι το facelift?
Με τον όρο facelift αναφερόμαστε στο σύνολο των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για να αντιμετωπιστούν τα σημάδια του γήρατος στο πρόσωπο. Με το facelift γίνεται αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος, αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους και επαναφορά των διαφόρων στοιχείων του προσώπου στη φυσική τους θέση, ώστε να επανέλθει η νεανική εμφάνισή του. Αντίστοιχες είναι και οι επεμβάσεις στο μέτωπο (ανόρθωση μετώπου – brow lift) και το λαιμό (ανόρθωση λαιμού – neck lift), που συνήθως πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με το facelift.
Το facelift όμως δεν μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή σας και δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης.

Πόσα είδη facelift υπάρχουν;
Ανάλογα με την έκταση της χαλάρωσης και το επιθυμητό αποτέλεσμα, η επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής περιλαμβάνει τρεις βασικούς τύπους:

Το κλασσικό facelift,
Το facelift με μικρή τομή (MACS Lift), και
Το τραχηλικό lifting (ανόρθωση τραχήλου).

Πώς γίνεται;
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες. Οι τομές γίνονται γύρω από το αυτί σε θέση που δεν φαίνονται και επεκτείνονται προς τα πάνω και προς τα πίσω μέσα στα μαλλιά.

Κλασσικό facelift
Στο κλασσικό facelift, οι τομές ξεκινούν συνήθως ψηλά μέσα στα μαλλιά, επεκτείνονται στη φυσική πτυχή μπροστά από το λοβίο του αυτιού και γυρνάνε προς τα πίσω, πίσω από το αυτί, και προς το τριχωτό της κεφαλής.
Το facelift συνδυάζεται συνήθως με ρυτιδοπλαστική λαιμού, οπότε μπορεί να γίνει και μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι, πάλι σε σημείο που δεν φαίνεται.
Το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί αποκολλώνται και επαναφέρονται στη φυσιολογική (νεανική) τους θέση, ενώ το πλεονάζον δέρμα αφαιρείται. Οι τομές κλείνονται με λεπτά ράμματα, ενώ συνήθως τοποθετούνται και πολύ λεπτές παροχετεύσεις για την πρόληψη δημιουργίας αιματώματος.

Facelift με μικρή τομή
Στο facelift με μικρή τομή, οι τομές ξεκινούν συνήθως λίγο μπροστά από το αυτί, μέσα στη φαβορίτα, επεκτείνονται στη φυσική πτυχή μπροστά από το λοβίο του αυτιού και γυρνάνε προς τα πίσω και τελειώνουν ακριβώς πίσω από το αυτί.
Το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί αποκολλώνται σε μικρότερη έκταση από ότι στο κλασσικό facelift και επαναφέρονται στη φυσιολογική (νεανική) τους θέση, ενώ τυχόν πλεονάζον δέρμα αφαιρείται. Οι τομές κλείνονται με λεπτά ράμματα, ενώ συνήθως τοποθετούνται και πολύ λεπτές παροχετεύσεις για την πρόληψη δημιουργίας αιματώματος.

Τραχηλικό Lifting
Η χαλάρωση του δέρματος και των μυών και η συγκέντρωση λίπους κάτω από το σαγόνι μπορεί να διορθωθεί με το τραχηλικό lifting. Στο τραχηλικό lifting η τομή ξεκνά συνήθως μπροστά από το λοβίο του αυτιού και συνεχίζει προς τα πίσω ακριβώς πίσω από το αυτί.
Σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλη χαλάρωση του πλατύσματος (του μυ που κανονικά στηρίζει το λαιμό σαν κορσές) μπορεί να γίνει μία δεύτερη τομή κάτω από το σαγόνι. Το δέρμα αποκολλάται, το παραπανίσιο λίπος αφαιρείται, οι μύς τεντώνονται και συρράπτονται στη μέση γραμμή, και τυχόν περίσσιο δέρμα αφαιρείται. Η τομή ράβεται με πολύ ψιλά απορροφήσιμα ράμματα, και σε μερικές περιπτώσεις τοποθετούνται παροχετεύσεις για την πρόληψη δημιουργίας αιματώματος.

Τι πρέπει να προσέξω;
Το κάπνισμα είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για το facelift και συνιστάται διακοπή του τουλάχιστον για 2 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση. Η υπέρταση και η λήψη ασπιρίνης είναι επίσης παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και πρέπει να συζητηθούν πριν την επέμβαση.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός και αντιμετωπίζεται συνήθως με αναλγητικά τύπου Depon ή Lonarid. Η εμφάνιση οιδήματος και κάποιων μελανιών είναι αναπόφευκτη, αλλά υποχωρούν συνήθως σε 1-2 εβδομάδες. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως μία ημέρα. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται την επομένη του χειρουργείου, η επίδεση αλλάζεται και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
Από τη 2η-3η μέρα αρχίζετε σταδιακά να επανέρχεστε στις δραστηριότητές σας, αλλά συνιστάται αποφυγή της έντονης φυσικής δραστηριότητας για 2-3 εβδομάδες.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο μπορείτε να πλένεστε ελεύθερα και να φοράτε ελαφρύ make-up, ενώ συνιστάται και η χρήση ενός καλού αντιηλιακού (με δείκτη προστασίας 50+) για προστασία από τον ήλιο.
Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από μία εβδομάδα, ενώ πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες σας αναμένεται σε 3-4 εβδομάδες.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
Το facelift δεν σταματά τη γήρανση, απλώς “γυρνάει το ρολόι” προς τα πίσω. Το αποτέλεσμα όμως του facelift πάντα θα υπάρχει, υπό την έννοια ότι θα φαίνεστε πάντα νεώτερη από ότι αν δεν είχατε κάνει το facelift.
Το πόσο διαρκεί το facelift εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα και ο τύπος του δέρματός σας, ο τρόπος ζωής σας κλπ. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα διαρκούν 5-10 χρόνια.

 

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας