Μεσοθεραπεία Microneedling

Το needling, ή microneedling είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που πραγματοποιείται με τη χρήση μια συσκευής που έχει μικροσκοπικές βελόνες. Οι μικροσκοπικές αυτές βελόνες προκαλούν έναν ελεγχόμενο μικροτραυματισμό στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων που στη συνέχεια προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και τη δημιουργία νέων τριχοειδών αγγείων, χωρίς να προκαλείται ουλή. Μέσω της διαδικασίας αυτής, της νεοαγγειογένεσης και της νεοκολλαγένεσης, αναδομείται η επιδερμίδα, μειώνονται οι επιφανειακές ρυτίδες, το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνονται ουλές, ραγάδες και δυσχρωμίες.

Πώς δρά το needling;
Η θεραπεία βασίζεται στις εξαιρετικά μικρές βελόνες που διαπερνούν την επιδερμίδα και προκαλούν μικροσκοπικές οπές στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Ως επακόλουθο της δράσης αυτής είναι η απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων από τα αιμοπετάλια του αίματος και η ενεργοποιήση των μηχανισμών επούλωσης του δέρματος χωρίς όμως να δημιουργείται ουλή. Ο λόγος που δεν δημιουργείται ουλή είναι ότι οι βελόνες των συσκευών που χρησιμοποιούνται για τις θεραπείες needling είναι τόσο λεπτές που το δέρμα ουσιαστικά παραμένει ανέπαφο κατά τη θεραπεία. Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι το κολλαγόνο που παράγεται κατά τη φάση επούλωσης είναι τύπου Ι, το φυσιολογικό δηλαδή κολλαγόνο του δέρματος, και όχι το κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ που παράγεται κατά τη δημιουργία ουλής.

Πώς γίνεται η θεραπεία needling;
Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια μια τοπικής αναισθητικής κρέμας. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται μια συσκευή με τη μορφή κυλίδρου (roller) που φέρει εκατοντάδες μικροσκοπικές ακίδες ή με τη μορφή “στυλό” (dermapen) που φέρει 6-12 μικροσκοπικές βελονίτσες που μπαινοβγαίνουν σε βάθος που ρυθμίζεται ανάλογα με την περιοχή. Η συσκευή εφαρμόζεται στην περιοχή που μας ενδιαφέρει σε διάφορες κατευθύνσεις μέχρι να προκληθεί μια διάχυτη ερυθρότητα, που υποδηλώνει ότι η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί.

Σε ποιές περιοχές εφαρμόζεται;
Το needling μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο (μέτωπο, παρειές, βλέφαρα, άνω και κάτω χείλος), το λαιμό, το ντεκολτέ,  τα μπράτσα, την κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς, και γενικά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τι αποτελέσματα έχει;
Το needling προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και τη δημιουργία νέων τριχοειδών αγγείων. Λειτουργεί ως θεραπεία αντιγήρανσης, αναζωογόνησης και ανανέωσης της επιδερμίδας και ειδικότερα :
– μειώνει τα σημάδια ακμής
– βελτιώνει την εμφάνιση των ουλών
– μειώνει το βάθος των ρυτίδων και εξαφανίζει τις λεπτές γραμμές
– βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, το οποίο γίνεται παχύτερο και  πιο σφριγηλό
– βελτιώνει τις δυσχρωμίες
– βελτιώνει τις ραγάδες
– βοηθά στη μείωση των διασταλμένων αιμοφόρων αγγείων του δέρματος (ευρυαγγείες)

Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία;
Αμέσως μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι κόκκινο και μπορεί να εμφανίζει στικτή αιμορραγία που όμως σταματά αμέσως. Οι μικρονυγμοί που προκλήθηκαν από τη θεραπεία επουλώνονται μέσα σε 24 ώρες, ενώ η ερυθρότητα μπορεί να διαρκέσει από 12 εώς 48 ώρες ανάλογα με το βάθος της θεραπείας. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία, απλώς συνιστάται η αποφυγή εφαρμογής καλλυντικών και έκθεσης στον ήλιο για 24-48 ώρες ώστε να μην προκληθούν ερεθισμοί. Τα αποτέλεσματα της θεραπείας γίνονται αντιληπτά μετά από 7-10 μέρες και διαρκούν αρκετούς μήνες.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Η θεραπεία needling είναι εξαιρετικά ασφαλής και εμφάνιση παρενεργειών είναι πολύ σπάνια. Για προληπτικούς λόγους η θεραπεία δεν συνιστάται σε περιοχές με ενεργό λοίμωξη ή σε πρόσωπα με ενεργό έρπη, ώστε να αποφεχθεί η πιθανότητα επέκτασης της λοίμωξης. Συνιστάται επίσης η αποφυγή χρήσης καλλυντικών κατά τις πρώτες 24 ώρες διότι μπορεί να προκληθεί ερεθισμός από την μεγαλύτερη απορρόφηση των ενεργών συστατικών των καλλυντικών. Τέλος συνιστάται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις πρώτες 48 ώρες.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται;
Το needling είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία και γι’αυτό χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Συνήθως συνιστούνται 4-6 θεραπείες ανά 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν από τη θεραπεία;
Δεν είναι απαραίτητη κάποια ειδική προετοιμασία πριν από τις θεραπείες, αλλά για την επίτευξη ακόμα καλύτερου αποτελέσματος συνιστάται η καθημερινή τοπική εφαρμογή κρέμας με βιταμίνες A & C δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της θεραπείας, ώστε να ενισχυθεί η επουλωτική ικανότητα του δέρματος.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές σας είναι συνήθως άμεση. Συνιστάται μόνο η αποφυγή εφαρμογής καλλυντικών και έκθεσης στον ήλιο για 24-48 ώρες ώστε να μην προκληθούν ερεθισμοί. Η ερυθρότητα που προκαλείται από τη θεραπεία διαρκεί 12-48 ώρες, αλλά μπορεί να καλυφθεί με make-up.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας