Προκαρκινικές καταστάσεις του δέρματος

Πρόκειται για αλλοιώσεις του δέρματος που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο του δέρματος, κυρίως βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό.

Ακτινική κεράτωση ή υπερκεράτωση
Προκαρκινική βλάβη που οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία (αθροιστική δράση). Εμφανίζεται στις εκτεθειμένες περιοχές ηλικιωμένων ατόμων και σε άτομα σε ανοσοκαταστολή (π.χ. άτομα με μεταμόσχευση νεφρού). Οι βλάβες έχουν συνήθως ερυθρό χρώμα, τραχεία επιφάνεια και εμφανίζουν απολέπιση. Υπάρχει πιθανότητα 5%-20% εξαλλαγής τους σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αντιμετωπίζονται με κρυοθεραπεία, τοπική εφαρμογή κρέμας φθοριοουρακίλης ή χειρουργική εκτομή υπό τοπική αναισθησία.

Νόσος του Bowen
Προκαρκινική βλάβη που εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα ηλικιωμένων ατόμων. Η βλάβη έχει ερυθρωπό/ροζ χρώμα και εμφανίζει απολέπιση. Εάν αφεθεί υπάρχει πιθανότητα 10% να υποστεί εξαλλαγή σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και γι’ αυτό πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά.

Κερατοακάνθωμα
Καλοήθης βλάβη που μοιάζει πάρα πολύ με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και υποχωρεί μόνη της. Εμφανίζεται συνήθως στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, έχει την εμφάνιση οζιδίου με κερατινοποιημένο το κεντρικό του τμήμα και αναπτύσσεται ταχύτατα (φτάνει τα 2εκ μέσα σε 1-2 μήνες) και στη συνέχεια υποχωρεί, συνήθως μέσα σε 6 μήνες. Υπάρχει κίνδυνος εξαλλαγής της σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και γι’ αυτό συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή της.

Σμηγματογόνος σπίλος
Προκαρκινική βλάβη που εμφανίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία στο τριχωτό της κεφαλής ως πορτοκαλοκίτρινη πλάκα. Μετά την εφηβεία έχει πιθανότητα 20-30% εξαλλαγής σε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Αφαιρείται χειρουργικά με μία η περισσότερες επεμβάσεις πριν από την εφηβεία, συνήθως με τοπική αναισθησία.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας