Συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής
Η συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί μόνο τον μαζικό αδένα αφήνοντας άθικτο το δέρμα και τη θηλή του μαστού. Με την τεχνική αυτή, που λέγεται και υποδόρια μαστεκτομή, ο χειρουργός δημιουργεί μία “τσέπη” η οποία μπορεί να γεμίσει με ένα ένθεμα σιλικόνης, προσφέροντας εξαιρετικά φυσικά αισθητικά αποτελέσματα.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην συντηρητική μαστεκτομή και στην κλασική μαστεκτομή;
Η κλασική μαστεκτομή αφαιρεί όλο τον μαζικό αδένα μαζί με το δέρμα και τη θηλή που βρίσκεται από πάνω του, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό ακρωτηριασμό της γυναίκας. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει αποκατάσταση μετά την μαστεκτομή, αλλά η συντηρητική μαστεκτομή προσφέρει πολύ καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, αφού το εξωτερικό του μαστού διατηρείται στην ολότητά του.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η συντηρητική μαστεκτομή;
Η συντηρητική μαστεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου του μαστού, καθώς και σε περιπτώσεις γυναικών υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού (όπως σε περιπτώσεις μετάλλαξης του γονιδίου BRCA), ως προφυλακτική επέμβαση. Η απόφαση για το αν μια ασθενής είναι κατάλληλη για μια τέτοια επέμβαση λαμβάνεται από τον χειρουργό μαστού σε συνεργασία με τον ογκολόγο.
Πώς γίνεται η επέμβαση και η αποκατάσταση;
Η επέμβαση γίνεται μέσα από μια τομή στο κάτω μέρος του μαστού (στην υπομάστιο πτυχή) ή με μία τομή στο πλάι της θηλής.
Μέσα από την τομή αυτή, ο χειρουργός μαστού αφαιρεί όλον σχεδόν τον μαζικό αδένα αφήνοντας άθικτο το δέρμα και την θηλή του μαστού.
Στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός, τοποθετεί συνήθως ένα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης, με την σύγχρονη χρήση ενός βιολογικού πλέγματος κολλαγόνου για την προστασία του ενθέματος.
Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση αυτή από ογκολογική άποψη;
Για τις περιπτώσεις προφυλακτικής μαστεκτομής σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώνεται από 85-90% σε κάτω από 5% με την επέμβαση αυτή. Ο ελάχιστος ιστός που μένει πίσω από τη θηλή ελέγχεται με ειδικές διεγχειρητικές βιοψίες για να εξασφαλιστεί η ογκολογική ασφάλεια της επέμβασης, η οποία άλλωστε έχει φανεί και από τα αποτελέσματα μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής.
Για τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που ενδείκνυται να κάνουν την επέμβαση αυτή υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, όπως μικρός περιφερικός όγκος σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 εκατοστών από το δέρμα ή τη θηλή, θετικός για ER και PR και χωρίς υπερέκφραση του HER2, ή μη διηθητικός όγκος τύπου DCIS.
Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις για την επέμβαση αυτή;
Η επιτυχία της επέμβασης αυτής εξαρτάται από την καλή αιμάτωση του δέρματος του μαστού, και γι’αυτό ασθενείς που καπνίζουν ή έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία της περιοχής μπορεί να έχουν πρόβλημα και θα πρέπει να συζητήσουν διεξοδικά τις πιθανές επιπλοκές και τις διαθέσιμες επιλογές τους με την χειρουργική ομάδα.