Αφαίρεση Τατουάζ με Laser

Το τατουάζ ή δερματοστιξία στην επιστημονική γλώσσα, είναι μία πρακτική που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και έχει εξαιρετική δημοφιλία στις μέρες μας. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο έγινε ένα τατουάζ, προκύπτει συχνά η ανάγκη για την αφαίρεσή του, για λόγους αισθητικούς, κοινωνικούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς. Οι πρώτες μέθοδοι για την αφαίρεσή τους ήταν κυρίως καταστρεπτικές (π.χ. με καυστικές ουσίες) ή χειρουργικές, με κοινό πρόβλημά τους τα φτωχά αισθητικά αποτελέσματα και τη μεγάλη συχνότητα επιπλοκών. Τα τελευταία χρόνια όμως, η ανάπτυξη της τεχνολογίας των Q-Switched Lasers επιτρέπει την αφαίρεση των τατουάζ σχεδόν ανώδυνα, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και χωρίς επιπλοκές.

Πώς λειτουργεί;
Η αφαίρεση των τατουάζ με Laser βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Η ενέργεια του Laser απορροφάται επιλεκτικά από την χρωστική του τατουάζ αφήνοντας ανέπαφο το υπόλοιπο δέρμα. Προϋπόθεση γι’αυτό είναι να υπάρχει διαφορά χρώματος μεταξύ του δέρματος και της χρωστικής (πιο εύκολο σε ανοιχτόχρωμα δέρματα), και να επιλεγεί το κατάλληλο μήκος κύματος (χρώματος) του Laser που να αντιστοιχεί στην χρωστική που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Τα πλέον κατάλληλα Lasers για την αφαίρεση τατουάζ είναι τα Q-Switched Lasers, που χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά μικρή διάρκεια του παλμού του laser, με αποτέλεσμα την εστίαση όλης της ενέργειας του laser στην χρωστική του τατουάζ χωρίς να προκαλείται έγκαυμα στο δέρμα. Η απορρόφηση της ενέργειας του τατουάζ προκαλεί την διάσπασή της χρωστικής σε μικροσκοπικά κομμάτια που είναι εύκολο να απομακρυνθούν μέσω των φυσικών οδών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με κάθε θεραπεία ένα μέρος της χρωστικής απομακρύνεται και σιγά-σιγά το τατουάζ ξεθωριάζει μέχρι την πλήρη εξαφάνισή του.

Μπορούν να αφαιρεθούν όλα τα χρώματα;
Κάθε χρώμα απορροφά ενέργεια διαφορετικού μήκους κύματος (χρώματος). Έτσι ανάλογα με τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για το τατουάζ μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς τύπους Laser. Τα τατουάζ που έχουν μαύρο, μπλέ, πράσινο ή κόκκινο χρώμα αφαιρούνται πιο εύκολα. Το κίτρινο είναι το πιο δύσκολο χρώμα στην αφαίρεσή του, αλλά συνήθως δεν είναι ορατό εάν αφαιρεθούν τα υπόλοιπα χρώματα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για την αφαίρεση ενός τατουάζ;
Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αφαίρεση ενός τατουάζ εξαρτάται από την χρωστική (το μελάνι) που χρησιμοποιήθηκε, το βάθος στο οποίο τοποθετήθηκε, την ανατομική περιοχή, την παλαιότητα του τατουάζ, την ποιότητα του δέρματος κ.α. Τα τατουάζ που έχουν γίνει από ερασιτέχνες απαιτούν συνήθως μικρότερο αριθμό συνεδριών λόγω μικρότερης ποσότητας μελάνης που έχει τοποθετηθεί. Επιπλέον, τα επαγγελματικά τατουάζ γίνονται συνήθως στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος με αποτέλεσμα η αφαίρεση να είναι πιο δύσκολη από ότι στα ερασιτεχνικά τατουάζ. Τα ερασιτεχνικά τατουάζ χρειάζονται συνήθως 4-6 συνεδρίες, ενώ για τα επαγγελματικά τατουάζ απαιτούνται συνήθως 8-10 συνεδρίες

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια μιας αναισθητικής κρέμας και είναι συνήθως καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει μέχρι και έγχυση τοπικής αναισθησίας ώστε η θεραπεία να είναι τελείως ανώδυνη. Ο γιατρός χτυπάει με το laser όλο το τατουάζ ακολουθώντας τις γραμμές του. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ και συνήθως διαρκεί 20-30 λεπτά.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την θεραπεία;
Μετά την θεραπεία εφαρμόζεται αρχικά μία κρέμα που περιέχει αντιβιοτικό και λίγη κορτιζόνη για να περιορίσει τον ερεθισμό, ενώ στη συνέχεια και για μερικές ημέρες απαιτείται η χρήση ενυδατικής ή αντιβιοτικής κρέμας και ενός αντισηπτικού σαπουνιού.

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι θεραπείες;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ενέργεια του Laser διασπά την χρωστική σε μικροσκοπικά κομμάτια που στη συνέχεια απομακρύνονται τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού που ονομάζονται μακροφάγα μέσω των φυσικών οδών απομάκρυνσης των άχρηστων συστατικών του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 6-8 εβδομάδες, γι’αυτό είναι σημαντικό να περιμένουμε περίπου δύο μήνες μεταξύ των συνεδριών ώστε να μην καταστρέψουμε τα κύτταρα αυτά πριν προλάβουν να απομακρύνουν τα υπολείμματα της χρωστικής.

Υπάρχουν παρενέργειες από την θεραπεία;
Οι παρενέργειες από την θεραπεία είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν συνήθως ερυθρότητα και ερεθισμό γύρω από την περιοχή της θεραπείας, που διαρκούν μερικές ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σταγόνες αίματος σε σημεία που η χρωστική είναι εντονότερη, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, σε άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να παρουσιαστεί υποχρωμία από την επίδραση του laser στην μελανίνη του δέρματος, η οποία όμως συνήθως επανέρχεται μετά από μερικούς μήνες.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας