Αγγειακές ανωμαλίες στα παιδιά

Οι αγγειακές ανωμαλίες στα παιδιά διακρίνονται σε αιμαγγειώματα και σε αγγειοδυσπλασίες.

Αιμαγγειώματα
Τα αιμαγγειώματα είναι ουσιαστικά καλοήθεις αγγειακοί όγκοι, που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη γέννηση, αυξάνουν ταχέως κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και στη συνέχεια συνήθως υποστρέφουν. Το 70% των αιμαγγειωμάτων υποστρέφει μέχρι την ηλικία των 7 ετών και συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Για τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν απαιτείται θεραπεία αφού στην πλειοψηφία τους υποστρέφουν. Σημαντική εδώ είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων ώστε να μην ανησυχούν και να έχουν την υπομονή που χρειάζεται αφού ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του παιδιού.

Αντιμετώπιση χρειάζονται ορισμένες περιπτώσεις, που προκαλούν επιπλοκές, όπως
απόφραξη ζωτικών οργάνων (μύτη, στόμα, μάτια, αυτιά) ή εξέλκωση που οδηγεί σε αιμορραγία.

Η θεραπευτική παρέμβαση που θα επιλεγεί εξαρτάται από την ανατομική θέση του αιμαγγειώματος καθώς και από το μέγεθός του, και περιλαμβάνει στεροειδή (τόσο συστηματικά όσο και ενδοβλαβικά), βήτα-αναστολείς (προπρανολόλη), Lasers και χειρουργική αφαίρεση.

Αγγειοδυσπλασίες
Οι αγγειοδυσπλασίες αποτελούν ουσιαστικά σφάλματα στον σχηματισμό των αγγείων κατά την εμβρυϊκή ζωή, και αποτελούνται από δυσπλαστικά αγγεία. Είναι παρόντα κατά τη γέννηση, μεγαλώνουν σε αναλογία με το σώμα και δεν υποστρέφουν.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως θεραπεία με αγγειακά Lasers

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας